Skaraborg, Uppsala, Linköping – här är fler schackprofiler i media

Publicerad 27 november, 2020 av Ingemar Falk

Fredrik Kjellqvist, Fredrik Lindgren och Ofelia Thörnqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Schack är en het punkt på mediebolagens agendor just nu. Netflix-serien ”The queen’s gambit” har fått schackintresset att explodera.

Här är ett axplock från veckans mediaskörd med några av våra schackprofiler:

P4 Skaraborg:

Fredrik Kjellqvist, ordförande i Västergötlands Schackförbund, pratade om hur ”The queen’s gambit” påverkat shackintresset – och sen blev det också snack om skolschack.
Intervjun börjar 50.55 min in i programmet:

Östgöta Correspondenten

Ofelia Thörnqvist, vice ordförande i Linköpings ASS, berättar om jätteboomen hon och de andra i Linköpings ASS fått uppleva. Klubben startar en onlinekurs för vuxna nybörjare den 30 november, och intresset har varit så stort att det blir en uppföljare vid årsskiftet.
– Folk ringer och mejlar och vill veta hur man kan börja spela. På bara några veckor har vi fått 15-20 nya medlemmar, vilket är mer än vad vi brukar ha på ett år, säger Ofelia Thörnqvist i intervjun.

Ofelia Thörnqvist i intervjun med Östgöta Correspondenten. Foto: Corren.se


LASS styrelseledamot Max Wahlund som leder nybörjarkursen för vuxna håller med, och säger till Östgöta Correspondenten:
– Det är en schackboom utan dess like just nu. Vi har haft kurser förut men då har det inte varit lika stort intresse. Nu fullkomligt bombar det in anmälningar varje dag.
Betallänk till artikeln.

P4 Östergötland

Ofelia Thörnqvist fick också prata i P4 Östergötland på fredagsmorgonen. Inslaget börjar 2:11.06. Som bonus kan du också lyssna från 30:24 – då kommer en nyhetssändning. och vad är det som toppar, jo schackboomen!

Upsala Nya Tidning

Fredrik Lindgren, Generalsekretare hos Sveriges Schackförbund, tycker i en stort uppslagen artikel i UNT att det var perfekt med en kvinna som schackgeni i Netflix-serien ”The queen’s gambit”.

Ett uppslag schack i Upsala Nya Tidning.