Schacktema i P1 Stil med Susanna Berg Laachiri & Pia Cramling

Publicerad 20 november, 2020 av Ingemar Falk

Pia Cramling och Susanna Berg Laachiri pratade schack i Sveriges RAdio P1 ”Stil”. Foto: Lars OA Hedlund

P1-programmet ”Stil” intervjuade på fredagen schackkolumnisten Susanna Berg Laachiri och stormästaren Pia Cramling med anledning av Netflix-serien ”The queen’s gambit”.

Susanna Berg-Laachiri fick prata om damschacket i Sverige och sin egen passion för spelet – och hur hennes kamrater och arbetskompisar plötsligt blev intresserade när serien hade premiär och ville veta allt om schack.

Pia Cramling var världens bästa kvinnliga spelare i början av 80-talet när Trevis bok ”The queen’s gambit” släpptes, och hon berättar om hur det var att vara ensam kvinna på elitturneringar vid den tiden.

Inslaget är 20 minuter långt, och startar vid 23 minuter och 55 sekunder. Konstintresserade kan också lyssna på ett avsnitt om schackälskande Duchamp och bakgrunden till den numera klassiska bilden när han spelar mot en kvinna.