Drama i snabbschacksligan

Publicerad 12 november, 2020 av Ingemar Falk

Adrian Söderström (t v) var obesegrad för Gävle Schackallians i division 1, och i division 2 var MAgnus Fäldt en stabil poängplockare för Schack 08 Norrköping. Totalt deltog 229 spelare i tredje omgången. Foto: Lars OA Hedlund

Titta på ställningen i toppdivisionen här nedan. Det är oerhört små marginaler i tätstriden inför den sista omgången av Swedish Rapid Team Battle.

Ställningen i division 1

Gävle Schackallians vann onsdagens omgång och gjorde ett viktigt ryck närmare guldstriden. I Gävle SA:s lag imponerade framför allt unge Adrian Söderström. Han vann samtliga tio partier där motståndarnas snittrating hade 2218 på Lichess. Imponerande!

Limhamn hade inte den bästa uppslutningen i första omgången, men har med tiden blivit ett lag att räkna med. Nu blev det en fin andra plats och det betydde att ledarlagen Eksjös och Farstas ihopsamlande av poäng “bara” blev 8 respektive 7 poäng.

För topp tre i sista poäng utdelas 12, 10 respektive 8 poäng. Det betyder att alla tre topplagen har lika stor chans att vinna. Det kan bli partipoängen som avgör till slut. Just nu har Eksjö och Farsta exakt samma partipoäng (275).

För topplagen gäller det också att samla så många spelare som möjligt. Hamnar lagen lika i sista omgången avgörs placeringen av hur många som deltar. Varenda en i respektive klubb blir lika viktig i jakten på guld.

DIVISION 2
Helsingsborgs ASK har just nu överläget i kampen om att knipa den enda uppflyttningsplatsen. Minst en andraplats räcker.

Hela tyre lag åker ur, och där är kampen knivskarp med sex lag inblandade: Jönköping, Helsingborg, Stockholms SS, Gambit, Täby och Linköping.

Ett riktigt getingbo, och det är omöjligt att tippa vilka två som får göra Kristineberg sällskap ner till division 3. Raffinerat!

Ställningen i division 2

DIVISION 3
Serierna haltar lite, men tanken är att alla divisioner ska jämnas ut. Därför åker hela tre lag ner till division 3 som haft avhopp av lag under säsongens gång.

Den enda uppflyttningsplatsen innehas just nu av Lunds ASK, men avståndet till tvåan Team Pelaro Alingsås är bara tre poäng – så utgången är inte helt given.

  • Ställningen i division 3:
  • 1) Lunds ASK, 32 poäng (137 partipoäng)
  • 2) Team Pelaro Alingsås, 29 p (110 p)
  • 3) Kristallen, 28 p (128 p)
  • 4) Hisingsalliansen, 22 p (94 p)