Wasa SK mot mästartiteln

Publicerad 27 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Birger Wenzel och Bassem Amin. Foto: Lars OA Hedlund

Wasa SK går mot seger i Swedish Chess Team Battle. Inför söndagens femte och sista omgång är ledningen 12 poäng till nya tvåan Västerås SK. Stormästarna Bassem Amin och Nikita Meshkovs blev denna gång Wasas bästa poängplockare.

Wasa SK behöver bara komma till start och ta en poäng för att guldet ska vara säkrat. Men Wasa kommer förstås att ha ambitioner att vinna även i den sista omgången.

Segern i Swedish Chess Team Battle blir helt klart en av ljuspunkterna för Wasa SK under 2020. Klubben har annars haft det tufft i lagspel i klassiskt schack.

Wasa SK:s lagledare Birger Wenzel berättar för schack.se:

“Säsongen 2019-2020 blev inte bra för Wasa. För oss är det förstaplatser som räknas. 2020 blir ihågkommet för coronapandemin. Wasa, precis som alla andra schackklubbar i Sverige, blev tvungna att ta steget och fokusera på deras civila samhällsroll.
Jag studerade statsvetenskap vid Stockholms universitet och vi lärde oss att Sverige är en stark demokrati mycket tack vare dess starka civila samhälle. För första gången sedan jag involverade mig i svenskt schack 2008 fick Wasa SK ta steget mot den civila samhällsrollen som en förening kan ha. Med coronapandemin fanns risken att medlemmar skulle få problem med hälsan eller hamna i ekonomiska bekymmer.
Vi har försökt att skapa stabilitet i klubben trots dessa tider, och att vi kunde erbjuda onlineschack tror jag starkt har bidragit till att behålla klubbkänslan och ge medlemmarna glädje.
Vi vann varken lag-DM i Stockholm eller Elitserien den här säsongen, men under detta år har jakten på titlar känts mindre viktig för en gångs skull”
, säger Birger Wenzel och fortsätter:

“Samtidigt vill jag gratulera Stockholms Schacksällskap till elitserieguldet, och även ge en stor eloge till klubbens spelare Jonathan Westerberg som tog stormästartiteln. Fantastiskt! Jag vill också tacka organisationen bakom sista sammandraget i Växjö. Håkan Jalling och de andra gjorde verkligen allt för att turneringen skulle bli säker och utan fara för smittspridning. Det är verkligen inte lätt att få till en turnering i coronatider. Men här lyckades det jättebra”.

Wasa SK är en erkänt duktig ungdomsklubb och Birger Wenzel är glad att klubben nu matchat in 14-årige Hugo Wernberg i förstalaget. Den första egna produkten i förstalaget sedan Teodor Moreau.

“Vi kommer att gå mot den här vägen – att försiktigt matcha in juniorer i A-truppen, och inte alltid stirra sig blinda på ratingtalen när vi tar ut laget”, säger Birger Wenzel och påpekar också att:

“Medan vi är kända för våra junioraktiviteter är vi en klubb för alla generationer, vilket styrks av det faktum att FM Felix Nordström spelade i elitseriesammandraget i Växjö. Felix är 76 år och spelade i högsta divisionen för Wasa redan 1968!
“Jag är också glad att starka spelare som Ferdinand Hellers och Emanuel Berg fortfarande är delaktiga i svenskt schack genom Wasa SK. Vi i Wasa känner att det är vår skyldighet gentemot den svenska schackscenen att ha två så bra spelare igång.”