Unik schackträff för unga 15–25 år – öppen för både nybörjare och klubbspelare

Publicerad 14 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Polina Otto, eventkoordinator på Sveriges Schackförbund, leder schackträffen på Norrsken House på lördag.

Sveriges Schackförbund är mästare på att göra skolbarn intresserade av spelet. Många av dem blir också starka klubbspelare senare i livet, och några av dem får till och med resa utomlands och spela i internationella schackturneringar.

Men det finns också en stor grupp lite äldre nybörjare som vill lära sig mer om spelet utan att ha tagit klivet ut i klubblivet än – och där det kanske finns andra ambitioner än att spela en räcka schackturneringar.

Det är den gruppen, som dessutom växt i och med årets onlineboom, som Sveriges Schackförbund vänder sig till i eventet “Schackträff för ungdomar” på lördag.

Schackträffen är öppen för nyfikna nybörjare mellan 15–25 år, och även vana schackspelare i samma ålder är välkomna för att dela med sig av kunskaper och få nya vänner. Eventet sker på Norrsken House på Birger Jarlsgatan 57C i Stockholm – en träffpunkt för unga människor i bland annat start up-företag.

Polina Otto, eventkoordinator på Sveriges Schackförbund, leder Schackträffen.

– Schack innehåller så mycket intressant som väckt nyfikenhet hos de som hittills anmält sig. De vill bli bra problemlösare, träna upp logiska tänkandet, öva mönsterigenkännande – och hitta kreativiteten!

Då känns ju Norrsken House som rätt stimulerande miljö, förstår jag.
– Exakt! Jag ser verkligen fram emot att eventet sker där.

Det finns fortfarande några platser kvar, och det är gratis att delta. Här kan du anmäla dig, och dessutom får du där mer information om eventet.

Samtidigt vill Polina Otto påminna om några rader som står på anmälningssidan:
“I denna miljön tolereras ingen mobbning eller utfrysning. Vi alla lär oss. Därför är det en stor uppskattning till alla våra duktiga schackspelare som ställer upp för att hjälpa andra att lära sig schack. Tillsammans inkluderar vi nya schackspelare till schackvärlden!”

Så här ser programmet ut på lördag:

  • 13.30: Välkomna
  • 14.00: PRESENTATION – Vad är schack? Hur spelar man schack?
  • 14.15: AKTIVITET – Spela schack
  • 15.00: PRESENTATION – Hur gör man schackmatt
  • 15.15: AKTIVITET – Spela schack
  • 15.45: PRESENTATION – Strategier och trix
  • 16:15: AKTIVITET – Spela schack
  • 17:00: Avslutning


Anmäl dig till