Udda öppningsdrag blev segerrecept för Siem van Dael

Publicerad 29 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Tvåan Milton Pantzar, ettan Siem van dael och fyran Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund & Twitter

Efter att tidigare i turneringen ha öppnat vitpartierna med 1.a4, 1.g4, 1.h3 och 1.a3 undrade många vad nederländaren Siem van Dael skulle hitta på i finalpartiet mot Jung Min Seo på onsdagen i Uppsala Young Champions i Upplands-Väsby.

Det blev …

… 1.g3 – ett väl beprövat öppningsdrag i schackhistorien.

Stockholms Schacksällskaps Jung Min Seo var piskad att vinna och han spelade upp en riktigt lovande ställning, men Siem van Dael höll emot och säkrade remi efter 85 drag. Det räckte för turneringsseger med en halv poäng.

Men kanske hade finalpartiet tagit en annan väg om Jung Min Seo valt 31… Lxc2.

Det blev ändå en fin fjärde plats för Jung Min Seo, en stark prestation efter en något svagare start med bara 1,5 poäng på de tre första ronderna.

Sverige fick en spelare på prispallen, nämligen Milton Pantzar, Västerås SK. Han slutade tvåa på 6,5 poäng efter att ha varit i ledning långt in i turneringen. Nu fattades det till slut en halva till van Dael.

Även Milton Pantzar hade en chans till seger i sista ronden, om han som svart upptäckt datordragen: 22… Td7 23.Db6 Ted8 24.Dxc6 Txd4

Ytterligare fyra blågula spelare hamnade på topp 10:

  • 6) Isak Storme, SS Manhem, 6,0 p.
  • 7) Kaan Kücüksari, Lunds ASK, 6,0 p.
  • 8) Hampus Sörensen, Team Pelaro Alingsås, 5,5 p.
  • 10) Adrian Söderström, Fagerviks SK, 5,0 p.

Totalt alltså sex svenskar bland de tio främsta. Ett starkt facit!

Med aldrig sinande energi och ett knippe envishet lyckades arrangören Carl Fredrik Johansson genomföra denna internationella turnering mitt i coronapandemin. Den sista knuten när Uppsala införde lokala restriktioner löstes också genom att tävlingarna flyttades till Upplands-Väsby.

Slutresultat