Nye stormästaren Jonathan Westerberg: “Fått en nytändning”

Publicerad 18 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Jonathan Westerberg, svensk stormästare nummer 26 i schack. Foto: Lars OA Hedlund

Schack.se fick tag på den nykorade stormästaren Jonathan Westerberg tio minuter efter sin remi mot Petro Golubka i Elitseriens sista rond. En remi som säkrade stormästartiteln.

Då låg han på sängen i hotellrummet och följde sina klubbkompisar i Stockholms Schacksällskap på mobilen. Han var nervös, men det gick vägen och han fick fira dubbelt: SM-guld i lag och stormästartitel.

– Jag kan erkänna att jag inte helt följde lagets instruktioner när jag tog min remi. Men Golubka hade byggt upp ett fort, säger Jonathan Westerberg.

Med den jämna ställningen i Elitserien inför sista ronden var Sällskapets plan att hålla partierna levande så länge som möjligt. Nu blev Jonathan Westerberg klar först, men allt gick ju vägen för Stockholms Schacksällskap som bärgade det historiska guldet. Så vi antar att Jonathan Westerberg är 100 % ursäktad.

Att få en svensk stormästare i schack är en sällsynt händelse. Senast det skedde var när Axel Smith fick titeln 2015. Juan Bellón blev svensk stormästare för något år sedan, men det berodde på att han bytte FIDE-förbund, från Spanien till Sverige.

Är du medveten om att detta är en bit svensk schackhistoria?
– Ja, men så är det ju. Det här händer inte ofta så med den kontexten känns det speciellt, säger Jonathan Westerberg.

Och hur känns stormästartiteln för dig personligen?
– Jag ser det som en nytändning. Inte nödvändigtvis att jag ska spela mer schack utan mer att titeln ger mig en annan schackstatus. Det här kommer innebära att jag kan få lite mer förmåner och andra villkor. Det känns att detta blir ett nytt steg i min schackkarriär.

Jonathan Westerberg förklarar att stormästartiteln bjuder in till ett mer seriöst förhållningssätt till schacket. Titeln är livsvarig, och han har för avsikt att kämpa för att hålla minst samma höga nivå som i dag med en rating på 2534.

Samtidigt har han båda fötterna stadigt på jorden. Gång på gång återkommer han till att livet innehåller mer än bara schack.

Han startade schackkarriären i Vallentuna, och spelar i dag för Stockholms Schacksällskap men är sedan en tid bosatt i Växjö. Förklaringen till nya bostadsorten är studier.

– Jag har tagit kandidatexamen samtidigt som jag haft ett fast jobb. Nu riktar jag in mig på att gå ett Master Programme i sociologi.

– Fast jag kan erkänna att jag ligger lite efter. När studierna började var jag samtidigt mitt uppe i förberedelser inför den här Elitseriehelgen.

Du bor numera i Växjö, kommer du att fortsätta i Stockholms Schacksällskap?
– Jag vill stanna i Sällskapet, och jag har familjen kvar i Stockholm. Så jag åker dit på besök, men det är sant. Jag har i dag ingen bostad i Stockholm.

Jonathan Westerbergs klubbkomis, junioren Jung Min Seo, säkrade IM-titeln under Elitseriehelgen. Jung Min Seo tillhör en ny skara starka juniorer som är på frammarsch och jagar titlar likt Milton Pantzar, Hampus Sörensen, Kaan Kücüksari, Isak Storme och många andra.

Vilket råd vill du ge till dem för att ta den där stormästartiteln?
– Stressa inte – och stirra dig inte blind på titlar. Jag vet med mig själv att jag inte ville stressa fram för mycket och att undvika att sätta tidsgränser. Det kan vara bra att ta en paus ibland och låta allt det där med schacket sjunka in lite.

– Att satsa på schack är väldigt ansträngande. Du kan faktiskt bränna ut dig – speciellt om du satt upp för höga mål direkt.

Det kan vara bra råd att ta till sig för Sveriges ungdomsgarde i schack. Jonathan Westerberg beskriver spelet som ett minfält.

– Under spelande behöver du behärska dig och skaffa självkontroll. Det finns inte utrymme för misstag. Så, ja – det är ett minfält!

Till sist: Ser du schack som en sport?
– Ja, så tillvida att jag är en tävlingsmänniska – och för mig är schack tävling där det gäller att vinna.
– Sen har jag full förståelse att andra också kan se det som ett kulturellt intryck kopplat antingen till skönhetspartier eller design i ett vardagsrum. Men för mig är det tävling.
– Man får adrenalinkickar under ett parti, ja nästan som ett rus när man tävlar.

Den här söndagen fick Jonathan Westerberg känna ett rus, ett glädjerus – när han blev Sveriges 26:e stormästare i schackhistorien.

Här är listan med alla svenska stormästare.