Axel Smith tippar: De vinner Elitserien

Publicerad 16 oktober, 2020 av Axel Smith

Fredag, lördag och söndag avgörs Elitserien och Superettan i Schackallsvenskan. Stormästaren Axel Smith tippar hur det kommer att gå. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Axel Smith, och även redaktör för Tidskrift för schack, fick i uppdrag att tippa de allsvenska slutsammandragen som startar i dag, fredag, i Växjö. På grund av coronapandemin spelas Elitserien och Superettan på två olika platser i Växjö. Elitseriens partier kommer att livesändas match för match och kan följas här.

Superettan, liksom Elitserien, har också liveresultat. De kan du följa här.

Här är hans tips:

ELITSERIEN – guldkampen

Inför de sista ronderna i Elitserien leder LASK & Stockholms SS på maximala 12 poäng, med SK Rockaden & Växjö på 10. Den första tanken som dök upp när jag blev ombedd att tippa var om det är ett gott eller dåligt omen att tippa sitt eget lag (LASK) som segrare? Bör jag avslöja att champagnen stått på kylning i tre veckor?

Ställningen i Elitserien (överst) och Superettan inför de tre sista ronderna.

Rimligare är att tippa på det bästa laget, och med de bästa spelarna på plats är det Rockaden. Att de är två partipoäng efter spelar mindre roll – de möter båda ledarlagen. Däremot är det oklart hur mycket Rockaden försvagas av Corona. Är Jon Ludvig Hammer beredd att sitta i karantän när han kommer hem till Norge? Jag tror inte det. I morgon vet vi.

Stockholms SS borde vara hungrigast, de har inte vunnit Elitserien tidigare och nästan halva laget spelar för normer. Men de får nöja sig med att vinna kampen om bronset i söndagsmatchen mot hemmalaget Växjö, som trots skrällen mot Rockaden, trots lättare motstånd än övriga topplag och trots hemmaplansfördel väger för lätt för att ta medalj.

1. SK Rockaden
2. Lunds ASK
3. Stockholms SS

ELITSERIEN – nedflyttningsstriden

Eksjö SK har noll matchpoäng, men möter de tre lagen före sig i tabellen. Att de tappat sin viktigaste kugge, lagledaren Håkan Åkvist som gick bort i våras, kan dock göra att de får svårt att mobilisera.
Farsta behöver Frode Urkedal, som är i superform. Men även här kan karantänen ställa till det. Om han spelar klarar de sig kvar på Burgsviks bekostnad.

SUPERETTAN – vilka går upp?

Kungstornet leder klart och känns som ett Elitserielag. De får sällskap av Team Pelaro Alingsås, som såg ut att ha ambitioner om att gå upp redan i fjol, men startade serien katastrofalt. Det gjorde man även i år (två inledande förluster), men därefter har det blivit idel segrar och med 2xAgrest, Winsnes och Hampus Sörensen vinner de även de tre sista matcherna.

SUPERETTAN – nedflyttning

SK Kamraterna tycker (som fler lag) att det är fel att spela under pandemin, och har lämnat walk over. Kamraternas sex matchpoäng räcker sannolikt ändå för att klara kontraktet.
En av motståndarna som vinner med 8-0 på WO är Uppsala, och då klarar också de sig kvar. För att det inte ska bli sportsligt orättvist har Tävlings­kommittén bestämt att om andra lag hamnar på nedflyttningsplats, men hade klarat sig kvar med andra resultat än WO, blir även de kvar i serien. Det halmstrået tar Kristallen. Därmed åker endast Västerås SK II ut.

Till sist tippar jag att inget av de 240 partierna avbryts på grund av förkylningssymptom, och att det därmed är bevisat att schackspelare är de friskaste i befolkningen…

18.00: Livepartier, Elitserien 18.00: Liveresultat, Elitserien & Superettan Tabell, Elitserien Tabell, Superettan Tidigare partier i Elitserien & Superettan