Wasa SK laddar för nya säsongerna av svenska onlineligorna

Publicerad 16 september, 2020 av Ingemar Falk

Birger Wenzel, lagledare för Sweden Wasabis, fick uppleva en onlineboom för schacket efter Pro chess league – men på ett oväntat sätt. Foto: Lars OA Hedlund

Wasa SK var en av de svenska pionjärerna för seriöst onlineschack när klubbens onlinelag Sweden Wasabis spelade i Pro Chess League.

Wasabis lagledare Birger Wenzel uttryckte då en viss oro när Pro Chess League var färdigspelat:

– Nu dröjer det ett helt år till nästa säsong. Hur ska vi göra för att bibehålla onlineintresset som vaknade med den här ligan?

Sweden Wasabis premiär i onlineligan Pro chess league i vintras lockade stor livepublik. Betänketiden i Pro chess league var 10 minuter + 2 sekunder, samma betänketid används i Swedish Rapid Team Battle. Foto: Lars OA Hedlund

Det var i februari. Bara en månad senare var världen totalt förändrad. Coronapandemin och många länders karantänregler gjorde att schackspelandet helt naturligt hamnade på schackservrar på Internet.

Onlineboomen för schack det senaste halvåret har flyttat över engagemanget och medieuppmärksamheten till det som händer på nätet.

Nu när vanliga schackturneringar börjar komma igång blir det mer uppenbart att klassiskt schack och nätschack kommer att leva tillsammans som sina likar. Ungefär som inomhus- och utomhusfriidrott om man vill ta den liknelsen.

Wasa SK har sina klubblokaler stängda under hösten – men verksamheten är livlig online.

Denna onsdagskväll är laget med när Swedish Rapid Team Battle startar sin nya säsong, och den 27 september laddar klubben för svenska blixtligan Swedish Chess Team Battle som då startar sin nya säsong.

Som en av segrarna i Swedish Chess Team Battle i våras fick Wasa SK en svensk plats i tyska Bundesligan online. Förra veckan var man uppe i den allra högsta divisionen.

– Och då har den ligan blivit allt starkare med tiden, säger Birger Wenzel. Det är nu 4 800 spelare som ställer upp varje omgång.

Bundesligan Online, eller Karantänligan som den heter officiellt, arrangeras av Jens Hirneise i Tyskland. Liksom de svenska onlineligorna spelas den på Lichess med ett ”Team Battle”-format.

Ett lag får ställa upp med hur många spelare hur som helst, poängen beräknas för de allra bästa, säg 8, 10 eller 12 bästa spelarna.

– Det är ett jättebra format, säger Birger Wenzel. Alla blir delaktiga. Även om du inte hamnar i toppen i din klubb så kan du bidra med att sno poäng från motståndarlag och på det sättet hjälpa ditt lag till en topplacering.

Birger Wenzel ger några exempel:

– I en ligaomgång hade vi till exempel två stormästare i form av Ferdinand Hellers och Nikita Meshkovs – och spelare från 8 år (Victor Lilliehöök) till 76 år (FM Felix Nordström. Och alla spelade för samma lag samtidigt. Något sånt har man inte sett tidigare. Fantastiskt!

– Kvinnliga spelare i klubben har också slutit upp: WGM-spelarna Dana Reizniece-Ozola och Laura Rogule samt Solomia Truskavetska till exempel.

– Och det är så många fler i klubben som får vara med och bidra. Här får vanliga starka klubbspelare chans att briljera. Som till exempel Niclas Hedin som besegrat en stormästare. Tänk att alla klubbspelare får den här chansen att möta starka titelspelare vecka efter vecka. Det hade aldrig hänt i vanligt schack.

Wasa SK finns med bland alla svenska klubbar som finns fördelade i tre divisioner i Swedish Rapid Team Battle denna onsdagskväll. Och söndagen den 27 september blir det också fokus på svenska blixtligan Swedish Chess Team Battle.

Men på söndagar är det också Bundesligan online. Hinner ni med?
– Det betyder att vi Wasaspelare får spela onlineschack i 4 timmar. Men vi kör!

Div 1, SRTB Div 2, SRTB Div 3, SRTB Maratontabell, Bundesligan Online