Eksjö SK gjorde det igen – vann snabbschacksligan online

Publicerad 4 september, 2020 av Ingemar Falk

Två av många segerorganisatörer för Eksjö SK: FM Nedeljko Malesevic och GM Harry Schüssler. Foto: Lars OA Hedlund

Swedish Rapid Team Battle spelades klart på onsdagen – och Eksjö SK blev åter mästare. Den andra titeln i rad.

Nedan följer den hårt arbetande tävlingsledaren Marijan Pavcevic slutrapport:

“Inför sista ronden så var det spännande i alla divisionerna om vem som skulle vinna och vem som skulle trilla ner. Vi börjar nerifrån.

Schack 08 var i ledningen i division 3 inför sista omgången men föll på mållinjen och fick se sig bli passerade av både SS Gambit som vann och tvåan Täby schackklubb. Dessa två spelar därmed i division 2 kommande säsong.

I division 2 var Kristineberg SK i en betryggande ledning inför sista ronden som laget dessutom vann. Desto jämnare var det om andraplatsen och vem som skulle följa med Kristineberg upp till division 1 kommande säsong. Inför sista ronden stod det mellan två lag: Team Pelaro Allngsås och Linköpings ASS. Det trodde alla…

Fast det fanns ett lag som tänkte ge järnet i sista omgången och hade mobiliserat ett starkt lag med Joar Ölund i spetsen som många numera även känner till som FM Lastro. Det handlade om Stockholms Schacksällskap.

Stockholms SS knep en andra plats i onsdagens slutrond och således även en andra plats i tabellen med en poäng före de tidigare två nämnda lagen. Så stockholmarna blir de som fljer med Kristineberg SK upp i division 1.

I bottenstriden gick Helsingborgs SS – tack vare sin fina tredjeplats i slutronden förbi Södra SASS och upp på en åttonde plats i tabellen och stannar därmed kvar i division 2 kommande säsong. De som trillar ner och spelar i division 3 kommande säsong är Södra SASS och SK Rockaden.

I bottenstriden i division 1 så var det i princip avgjort inför sista ronden vilka två lag som skulle trilla ner. Ett av lagen (Farsta SK) försökte dock allt vad de kunde för att stanna kvar och fast det blev en fin tredjeplats i slutronden så misslyckades man med att hänga kvar. Marginalen var bara en poäng. Farsta SK och Lunds ASK spelar därmed i division 2 kommande säsong.

När det gäller toppstriden i division 1 och vem som skulle vinna och bli mästare säsong tre så stod det mellan två lag Eksjö SK som dessutom var regerande mästare och Gävle SA. Eksjö SK gjorde ingen besviken utan vann dagens rond och kan numera titulera sig som mästare i SRCB säsong 3. De är numera tvåfaldiga mästare av SRCB och än så länge vet de inte hur det känns att förlora i division 1.

Gävle SA fick nöja sig med en mycket fin andra plats och Limhamns SK kom på en hedrande tredje plats.

Jag vill även nämna att ett intressant spelartillskott som Wasa SK presenterade i sitt lag. Det var ingen mindre än den talangfulle engelske junioren Royal Shreyas med lichess namnet CM Killerm3000. Född 2009 med ett ELO på 2121.

Snabbschacksligan tar nu ett litet uppehåll till den 16 september när vi kör igång igen.” 

Sluttabellerna för säsong 3:

Som synes: hela Sverige spelar onlineschack!