Rilton Cup flyttar fram ett år – schacktittare bjuds på onlineturnering med gamla mästare

Publicerad 28 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Ralf Åkesson och Krishnan Sasikiran är två av flera gamla Rilton Cup-mästare som kommer att spela en onlineturnering. Foto: Lars OA Hedlund

Riltonkommittén meddelar via turneringssidan att Rilton Cup flyttas fram ett år. 50-årsjubileet av Sveriges starkaste internationella öppna turnering kommer att spelas 27 december 2021–5 januari 2022 i stället och på samma spelplats Scandic Continental.

– Med ett så osäkert världsläge kring coronapandemin där många länder fortfarande är hårt drabbade i kombination med att spelarhotellet helt förklarligt behövde ha besked tidigt, så tog Riltonkommittén beslutet att skjuta på Rilton Cup ett år, säger Jonas Sandbom, kanslichef på Stockholms Schackförbund.

Rilton Cup har på senare tid växt, och har haft 362, 398 och 357 deltagare från uppemot 30 länder de tre senaste åren. Det är ett stort projekt både för arrangören Stockholms Schackförbund, och för hotellet som tar emot många gäster under tio dagar.

– Vi hade också sett fram emot att sätta extra glans i år med det tilltänkta jubileet – och det är en ambition vi har kvar och ser nu fram emot att förverkliga det 2021/2022 i stället då det 50:e Rilton Cup spelas, säger Jonas Sandbom.

Schacktittare kommer ändå få se högklassig schack i juletid med Rilton Cup-vibbar.

Tidigare mästare i turneringen kommer att mötas online på Chess.coms plattform. “Rilton Winners’ Cup” spelas 27–30 december med final den 2 januari. Betänketiden blir 15 minuter + 10 sekunder och hela turneringen kommer att sändas på webb-TV.

Deltagarlistan som presenteras på Riltons Cups hemsida ser högintressant ut. En deltagarlista som dessutom kan utökas vartefter fler gamla mästare tackar ja. De spelare som hittills sagt ja att vara med är:

Harry SchüsslerRalf ÅkessonMichael Wiedenkeller
Juan BellonMichail GurevitjMargeir Petursson
Michal KrasenkowJoel BenjaminSergey Ivanov
Evgenij AgrestSergey VolkovAleksandr Shimanov
Krishnan SasikiranTamir NabatyElshan Moradiabadi