Wasa SK vann Swedish Rapid Team Battle

Publicerad 18 juni, 2020 av Ingemar Falk

Gjorde debut med den äran. Nikita Meshkovs som du kanske minns från Wasabis matcher i Pro chess league klev in i Wasa SK:s lag i slutomgången, och blev lagets bästa poängplockare. “Kul att få välkomna Meshkovs i Wasas onlinelag”, säger lagledaren Birger Wenzel. Foto: LArs OA Hedlund

Partierna är genomgångna och fair play-checkade. Vi har en vinnare i den allra första säsongen av svenska snabbschacksligan online: Swedish Rapid Team Battle.

Och segraren är Wasa SK som hade flera starka spelare från Wasabisgänget som spelade i Pro chess league i vintras, ja faktiskt en onlineturnering som fanns redan innan coronapandemin slog till mot världen.

Wasa SK har länge satsat seriöst på onlineschack, och ett kvitto på det blev segern i Swedish Rapid Teasm Battle. Men det var en hård strid hela vägen mot Gävle schackallians.

– Vi i Wasa vill tacka arrangörerna Marijan Pavcevic och Anders Eriksson för turneringen, säger lagledaren Birger Wenzel och fortsätter:

Lagledaren Birger Wenzel och stormästaren Bassem Amin som spelat i svenska onlineligorna hela våren och försommaren. Foto: Lars OA Hedlund

– Gävle gav oss en härlig fajt. Det var riktigt kul att se dem spela online då de inte har något lag i vanliga Allsvenskan.

Både Swedish Rapid Team Battle och Swedish Chess Team Battle har varit en enande kraft för Wasa SK under coronavåren.

– Vi har verkligen byggt upp en fin laganda. Om det ibland ser tufft ut inför ett seriespel har jag frågat om hjälp av klubbens medlemmar, och då har såna starka spelare som GM Bassem Amin, GM Ferdinand Hellers och WGM Dana Reizniece-Ozola ställt upp.

WGM Dana Reizniece-Ozola har spelat flera serieomgångar för Wasa SK. Foto: Lars OA Hedlund

Birger Wenzel påminner om andra spelare som varit med i onlineligan.

– I Wasa har såväl juniorer spelat som mer garvade spelare som till exempel FM Felix Nordstöm, 76.

Här är slutställningarna i alla divisioner.

Slutställning, division 1.
Slutställning, division 2.
Slutställning, division 3.