Tricket med kantbönderna – Nils Grandelius analyserar ett parti med Alpha Zero

Publicerad 4 april, 2020 av Ingemar Falk

Datorschack är temat den här gången i videoserien Nils Grandelius analyserar. Foto: Mostphotos

Google AI-baserade schackprogram Alpha Zero skapade sensation i världen för drygt två år sedan. AI-programmet fick lära sig själv att spela schack och var snart starkt nog att besegra schackdatorernas kung Stockfish.

I deras möten introducerade Alpha Zero nya idéer med kantbönderna. Nils Grandelius berättar i sin analys att Alpha Zero ofta börjar med d4 för att få ett ganska låst centrum, och sen gå över till strategin med kantbönder.

Avancemang med kantbönder har tagit stort intryck bland spelarna i världseliten. Vi såg några exempel på det i Kandidatturneringen.

Den lärorika analysen ser du här.

Se videoserien Nils Grandelius analyserar