Redan nästan 200 anmälda till Swedish Chess Team Battle på söndagskvällen

Publicerad 4 april, 2020 av Ingemar Falk

IM Tor Fredrik Kaasen, Farsta SK, och Kim Nygren, Örebro schacksällskap, är hittills högst rankade i sina respektive divisioner i Swedish Chess Team Battle på söndagskvällen. Foto: Lars OA Hedlund

Redan ett dygn innan söndagskvällens Swedish Chess Team Battle med två divisioner hade 183 spelare från 20 lag anmält sig. Och fler lär droppa in under dagen.

För att ansluta till lagtävlingen räcker det inte bara med att vara medlem i laget – du behöver också klicka in dig på turneringen där ditt lag spelar.

Här är turneringssidorna för division 1 och division 2.

Lagen i de två divisionerna som spelas på söndagskvällen med start klockan 18.15. Foto: Lichess

Turneringen startar klockan 18.15 på söndagen – så se till att vara på plats åtminstone fem minuter innan.

De två sämst placerade lagen i division 1 åker ner till division 2, och de två bästa lagen i division 2 går följaktligen upp en division.

Redan till nästa omgång – den 12 april – kan det bli aktuellt med en tredje division. Det innebär att de två sämst placerade lagen i division 2 får ge sina platser till lag som står på kö och spela i division 3 nästa omgång.

Inte denna vecka, men nästa söndag den 12 april erbjuds vinnarlaget i division 1 en plats i Bundesligan. Om Växjö SK vinner går platsen till tvåan.

Här är reglerna för Swedish Chess Team Battle:

 • Lagtävlingen spelas på Lichess.org. Du kan spela på dator, mobil eller tablet. Du får bäst översikt över ställningen i turneringen om du spelar på din dator.
 • Detta är viktigt – har du gått med i ditt lag som ska tävla behöver du också ansluta dig till turneringen där allt avgörs och du ska sedan klicka på ”Delta”.
 • Spelformen är blixt med betänketiden tre minuter. Det är en så kallad arenaturnering – du ska samla ihop så många poäng som möjligt under de 90 minuterna som turneringen pågår. Du får 2 poäng för en seger, och en poäng för remi. Eftersom det är en lagtävling kommer du inte att möta någon lagkamrat.
 • Poängspecialare: Vinner du fler partier i rad belönas du med bonuspoäng, och för den våghalsige kan man välja ”berserk mode”. Du får bara halva betänketiden (1,5 minut) men kan tjäna in fina bonuspoäng om du vinner.
 • Lagen kan ha hur många spelare som helst – men det är endast poängsumman från de åtta bästa som räknas in i totalställningen. Alla i laget spelar en viktig roll i att försöka ta poäng från andra lagens toppspelare. Alla gör en viktig insats för laget här, precis som i Schackfyran.
 • För att tillhöra ditt lag ska du vara huvud- eller bimedlem i klubben i verkligheten.
 • Detta är ingen officiell SSF-tävling utan har skapats av teamet på schack.se för att se om intresse finns för lagturneringar online, och hittills har intresset varit stort.
 • Regler och lottning är under Lichess flagg.
 • Fuska inte! Lichess.org har program som scannar och läser av partiet. Vid misstänkt fusk finns det automatiska program som kan utesluta spelare. Om programmen varnar för fusk till 100% stängs spelaren av omedelbart. Vid 90 % går moderator in och bedömer dragen. Om en spelare ertappas för fusk så stryks hans konto och spelaren är inte längre välkommen till Swedish Chess Team Battle i något lag. Dessutom: Det lag den ertappade fuskaren spelat för kommer att automatiskt flyttas ner till sista plats. Om sen samma lag har en spelare som ertappas för fusk en andra gång, så får laget inte längre delta i Swedish Chess Team Battle.
 • Misstänker du att en spelare fuskar, gör en ”report” direkt efter partiet i Lichess för snabb behandling.
 • Vårt team på schack.se känner oss trygga med Lichess program och metoder för att upptäcka fusk och litar på det.
 • Spelarnamn: Även om du har ett alias blir det obligatoriskt att från och med den 12 april att skriva sitt riktiga namn (för och efternamn) och klubbtillhörighet i profilen på Lichess.
 • I Swedish Chess Team Battle är svenske användaren Whitedancingrockstar officiell Lichess-moderator.
 • Till sist: Lycka till alla – och kom ihåg: Fair Play!
Lagen i division 1 Lagen i division 2