Anna Cramlings nya karriär: Twitchare i webb-TV – har 4 100 följare

Publicerad 3 april, 2020 av Ingemar Falk

Anna Cramling via Twitch klivit in i webb-TV:ns värld, och har fått 4 100 följare, det är är fler än vad det finns regsitrerade medlemmar över 26 år i schack-Sverige. Foto: Lars OA Hedlund och Chess.com

Anna Cramling har tillfälligt bytt schackpjäser mot mikrofon och webbkamera och blivit en “twitchare”. I sin TV-kanal spelar hon schack och chattar med följarna. Och skaran följare har växt snabbt. Bara två månader efter starten har hon 4 100 följare – det är fler än vad det finns medlemmar över 26 år i schack-Sverige. Twitch har blivit hennes nya schackarena

Hur kom du på idén att starta twitchkanalen?
– Jag kom på idén efter att ha kommenterat VM-matchen i schack för damer mellan Ju Wenjun och Aleksandra Gorjatjkina för chess.com. Många i kommentarerna skrev att jag borde göra en twitchkanal, och till slut gjorde jag det! Dessutom kände jag redan vissa som hade det.

Du har flera tusen följare nu. Överraskad? Vad var din ambition när du startade?
– Jag är överraskad över hur snabbt det har gått. Att ha flera tusen följare efter knappt två månader känns verkligen jättekul. Jag hade aldrig trott att jag skulle bli partner så fort! Mina ambitioner var egentligen inte jättehöga i början, men jag tyckte att det var kul och därför fortsatte jag.

Du har fått många vänner och jag har noterat att du gör mycket videor med schackspelarna och vloggarna Alexandra Botez och Anna Rudolf. Har ni kvinnliga schacktwitchare ett nätverk för att lyfta kvinnligt schack?
– Ja, men det tycker jag. Dock är det framförallt chess.com som har skapat dessa nätverk och försöker lyfta kvinnligt schack. På Twitch försöker man också lyfta varandra genom att spela matcher och så vidare, och nu är det väldigt många tjejer som streamar vilket är superkul!

Kan man leva på att vara schackbloggare på Twitch?
– Det går. Det finns många schackspelare i världen, men mycket färre kommentatorer/streamers, så det är inte alls lika stor konkurrens.

Blir du själv en bättre schackspelare samtidigt som du twitchar?
– Jag tror inte att mitt schack blir bättre, men jag lär mig definitivt att spela snabbare, vilket är bra för mig då tidspress alltid har varit mitt största problem.

Vad säger din mamma och pappa om din twitchkanal?
– De tycker att det är jättekul och kollar alltid!

I lördagskvällens sändning klockan 18.00 kommer mamma Pia (Cramling) dyka upp. Kommer pappa Juan (Bellón) göra gästspel också?

Pia och Anna Cramling i TV-studion under Rilton Cup. På lördag kommenterar de tillsammans online – på Annastwitchkanal. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag tror inte att Juan dyker upp om det är på engelska, men streamar jag för spanska chess.com kanske han gör det! Det är jättekul att mamma ska börja vara med lite. Det känns som en dröm att kunna jobba med henne.

Är twitchande ett prov på att man kan göra schack underhållande och coolt mer än att det ses som en nördig tankesport.
– Absolut! På Twitch handlar det väldigt mycket om att saker ska ske snabbt och att folk ska vara underhållna. Det är något som schack lyckas med när man spelar blixt eller bullet, mycket händer samtidigt vilket är kul att kolla på. Det är många i min kanal som inte spelat något schack förr men som tyckt att det verkat kul när de såg det i det här formatet!

Vad är roligast med twitchkanalen?
– Att få prata med alla sina tittare samtidigt som man spelar. Mycket händer på kort tid, och det är jättekul! Dessutom blir det många roliga event, och matcher man får spela mot andra bra spelare.

Välgörenhetsmatchen förra helgen. Foto: Chess.com

– Förra veckan spelade jag tillsammans med Anna Rudolf mot Alexandra Botez och Jennifer Shahade. Det var inte bara vanligt schack vi spelade, utan massa konstiga varianter där pjäserna kunde flytta baklänges osv. Samtidigt samlade vi in pengar för att donera till organisation som WHO Covid-19 Solidarity Fund och NIMH (National Institute of Mental Health). Verkligen jättekul att vi kunde spela en så rolig match där vi samlade in en hel summa pengar till något viktigt.

Om någon inspireras och vill starta egen twitchkanal – vilka råd vill du ge?
– Att bara göra det för att det är kul! Det är ganska mycket jobb, och man kommer lägga ner många timmar på det. Men tycker man att det verkar kul och vill prova det, ska man absolut göra det! Finns jättemånga guider som denna på internet där man kan lära sig mer om hur man kommer igång med allt.

Deniz Arman aka Fedamaster har bland annat utmanat svenska schackstjärnor i blixtdueller.

Det finns ännu en svensk spelare som blivit stor i Twitch-världen, nämligen Stockholm schacksällskaps Deniz Arman. I hans sändningar blandas engelska språket med turkiska och ibland även svenska. Deniz Arman har bland annat kommenterat lag-EM, World Cup med Nils Grandelius och Hasselbacken Chess Open för svenska tittare.

Deniz Armans twitchkanal har över 5 300 följare, och du kan följa hans sändningar här.

Med både Anna Cramling och Deniz Arman som etablerade twitchare finns alla chanser för schackarrangörer att anlita dem för kommentering i framtida schackturneringar. Fördelen är att arrangören inte behöver bygga upp en TV-studio – twitcharna kan sitta hemifrån och sköta sändningarna.

Följ Anna Cramling på Twitch