Allsvenskans division I-III avslutas utan ytterligare spel

Publicerad 1 april, 2020 av Niklas Sidmar

Sveriges Schackförbunds Tävlings- och regelkommitté har beslutat att den pågående säsongen i division I-III inte kommer att spelas färdigt. Nuvarande ställning blir slutställningen, och upp-och nedflyttning kommer att ske enligt följande:

-I div II-III flyttas seriesegrarna upp. Även lag som har både samma matchpoäng och partipoäng som seriesegrarna flyttas upp, liksom lag som har spelat färre matcher än seriesegrarna och har ett högre poängsnitt.

-I div I-III flyttas endast de lag ner som, om serien hade färdigspelats, inte hade haft teoretiska chanser att klara sig kvar.

Detta innebär att det kan komma att bli fler än 8 lag i några serier och att dessa serier i så fall kommer att spela nio ronder under nästa säsong. Vakansuppflyttning görs enligt vanliga principer men kan anpassas vid behov, exempelvis när lag i samma grupp inte har spelat lika många matcher.

När det gäller Elitserien och Superettan, där förutsättningarna är annorlunda och samtliga lag endast spelat 6 av totalt 9 ronder, är ambitionen att genomföra sammandraget i Växjö, tidigast sista helgen i augusti. Kvalspel till Superettan kommer i så fall att spelas samma helg som sammandraget, med de fyra seriesegrarna i division I. TK återkommer förhoppningsvis i slutet av april med besked och även med datum för sammandraget.

Samtidigt förlängs tiden för att meddela om man inte tänker vara med i Allsvenskan kommande säsong, om man söker vakansplats i en högre division än den man tillhör samt om man har några särskilda lottningsönskemål. Senast 30 april vill vi ha denna information, och vi räknar med att presentera en preliminär serieindelning för div I-III i mitten av maj.

Tabellerna i allsvenska serierna