13-årige Edvin Trost vann Påskturneringen online

Publicerad 11 april, 2020 av Ingemar Falk

Segraren Edvin Trost och tvåan Anton Frisk Kockum. Foto: Lars OA Hedlund

När Påskturneringen ställdes in på grund av coronaläget i landet föddes idén till en Påskturnering online. Sagt och gjort – under två dagar spelades tävlingen i tre etapper och slutsegrare blev Edvin Trost, 13 i år, från Rockaden Stockholm. Närmast efter sig hade han FM Anton Frisk Kockum från Örgryte SK.

Jostein Langstrand organiserade Påskturneringen online och han var mycket glad över det stora intresset:

– Jag måste säga att uppslutningen var långt över förväntan! Det är ju mindre än en vecka sedan vi gick ut med information, så jag trodde att vi kanske skulle få ihop 50-60 spelare. Jag hoppades på 100. Men till slut hade vi över 170 personer på listan, och drygt 150 som spelade. Så det känns jätteroligt.

Hur var det att arrangera Påskturneringen online?

Jostein Langstrand berättar om arrangemanget och vad han och andra organisatörer från andra klubbar kan lära sig från Påskturneringen Online. Foto: Lars OA Hedlund

– Det var en ny upplevelse, får man säga. Jag har inte arrangerat turneringar online förut, så det var lärorikt. Jag har varit med och arrangerat den ordinarie påskturneringen ett antal gånger, men med en onlineturnering blir det helt andra arbetsmoment, så det gäller att hänga med i svängarna.

Jostein Langstrand hade före turneringen byggt ett script som hämtade information från Lichess till hemsidan där resultaten presenterades löpande.

– Det underlättade enormt. Det strulade lite i slutet, och jag fick felsöka och räkna om slutställningen. Men bortsett från det var faktiskt uppdateringarna av hemsidan det mest arbetskrävande. Det var hur smidigt som helst att ordna första ronden. Men när det blev flera grupper och poängen skulle summeras blev det betydligt mer jobb med olika tabeller och gruppindelningar.

Allt arbete lönar sig när alla positiva reaktioner och hurrarop kom från deltagarna:

– Det har varit mycket positiva kommentarer, både på facebook och lichess. Det är ju 100 procent ideellt arbete, så då känns det kul att initiativet uppskattas.

Vad tar du med dig till framtida arrangemang?
– Några uppenbara saker är att ronderna bör vara längre när betänketiden ökar. Man hinner ju inte med så många partier med 5+3 på en timme. Det gör också att de snabbare ronderna gör större utslag på slutpoängen. Så någon sorts viktning skulle behövas för att balansera upp det. Vi får reflektera lite och fundera på hur vi kan göra det ännu bättre nästa gång.

Så det blir kanske en nästa gång?
– Jag ska inte lova för mycket, men vi ska inte bortse från att det kommer flera liknande arrangemang framöver.

Slutresultat, Påskturneringen online 2020