Över 100 spelare i lagturneringen online – guide till spelarna

Publicerad 29 mars, 2020 av Ingemar Falk

Just nu topprankade i kvällens Swedish Chess Team Battle på Lichess: Joakim Nilsson och Linus Johansson

Premiären av Swedish Chess Team Battle i kväll, söndag kl 19, kommer att samla tio lag – och fler än 100 spelare. En imponerande uppslutning av schack-Sverige!

Alla spelare som anmält sig från lagen ska se till att vara på denna turneringssida fem minuter före start.

Topprankade i lagtävlingen just nu är IM Linus Johansson, Limhamns SK, och Joakim Nilsson, Uppsala SSS. Men den topplistan kan snabbt ändra sig ju närmare vi kommer spelstart klockan 19.00.

Här är de åtta lagen som spelar i söndagens premiär premiär av Swedish Chess Team Battle. Är du medlem i någon av klubbarna och vill vara med kan du klicka på laglänken och ansluta dig. Glöm då heller inte att också ansluta dig till lagtävlingen på Lichess.

 1. Limhamns SK
 2. Växjö SK
 3. Linköpings ASS
 4. Gävle Schackallians
 5. Kristallen
 6. Trojanska Hästen
 7. Schack 08
 8. Uppsala SSS
 9. Helsingsborgs ASK
 10. Stockholms Schacksällskap

För lagen och spelarna som ska delta i kväll kommer här en snabbguide:

 • Lagtävlingen spelas på Lichess.org. Du kan spela på dator, mobil eller tablet. Du får bäst översikt över ställningen i turneringen om du spelar på din dator.
 • Detta är viktigt – har du gått med i ditt lag som ska tävla behöver du också ansluta dig till turneringen där allt avgörs Här är länken till turneringen och du ska sedan klicka på ”Delta”.
 • Spelformen är blixt med betänketiden tre minuter. Det är en så kallad arenaturnering – du ska samla ihop så många poäng som möjligt under de 90 minuterna som turneringen pågår. Du får 2 poäng för en seger, och en poäng för remi. Eftersom det är en lagtävling kommer du inte att möta någon lagkamrat.
 • Poängspecialare: Vinner du fler partier i rad belönas du med bonuspoäng, och för den våghalsige kan man välja ”berserk mode”. Du får bara halva betänketiden (1,5 minut) men kan tjäna in fina bonuspoäng om du vinner.
 • Lagen kan ha hur många spelare som helst – men det är endast poängsumman från de åtta bästa som räknas in i totalställningen. Alla i laget spelar en viktig roll i att försöka ta poäng från andra lagens toppspelare. Alla gör en viktig insats för laget här, precis som i Schackfyran.
 • För att tillhöra ditt lag ska du vara huvud- eller bimedlem i klubben i verkligheten.
 • Detta är ingen officiell SSF-tävling utan har skapats av teamet på schack.se för att se om intresse finns för lagturneringar online, och hittills har intresset varit stort.
 • Regler och lottning är under Lichess flagg.
 • Fuska inte! Lichess.org har program som scannar och läser av partiet. Vid misstänkt fusk finns det automatiska program som kan utesluta spelare. Om programmen varnar för fusk till 100% stängs spelaren av omedelbart. Vi 90 % går moderator in och bedömer dragen.
 • I Swedish Chess Team Battle är svenske användaren Whitedancingrockstar officiell moderator.
 • Vädjan till spelarna: I din profil på Lichess kan du med fördel skriva ditt riktiga namn och FIDE ELO-tal. Då blir det lättare för alla att följa spelarna, och även när vi skriver om onlineturneringar här på schack.se
 • Till sist: Lycka till alla!

Vi får hoppas att lagtävlingen genomförs utan större hinder. Men det är ingen hemlighet att schackservarna under veckan knäat för de höga trycket bland spelare. Men allt det är utom vår kontroll.

Skulle det visa sig att intresset växer för Swedish Chess Team Battle kan lagtävlingen växa till en andra grupp nästa söndag (en division II). Redan till denna vecka har lag anmält sitt intresse om en andra grupp.

Om det blir fler divisioner kommer en upp- och nedflyttning påbörjas. Det kommer i såna fall mer information om det.