Nils Grandelius ska fylla lagret under tuff träningsperiod

Publicerad 8 mars, 2020 av Ingemar Falk

Vid sidan om spel i onlineturneringen Banter blitz cup väntar hårdträning inför TePe/Sigeman-turneringen för Sverigeettan i schack, Nils Grandelius. Foto: Sophie Tray/Gibraltar chess

Om Magnus Carlsen vinner planenligt mot Ivan Cheparinov i början av veckan – kan Nils Grandelius vara en enda match från en holmgång över 16 ronder med den norske världsmästaren i Banter blitz cup på chess 24.

Nils Grandelius sista hinder är stormästaren från Azerbajdzjan, Nijat Basov. De möts på torsdag – en onlinematch du kan följa här på Svenskt schack.

– Banter blitz cup är lättsamt allvar för mig. Jag förstår att när jag kommenterar mina partier online ska det vara underhållande och lärorikt, men samtidigt när jag kommit så långt i cupen så vill man att det ska gå bra, säger Nils Grandelius.

Du har nått omgång 4 nu i Banter blitz cup. Vad var dina förväntningar före cupen?

– Jag hade inga förväntningar eller satte hårt tryck på mig själv. Jag inser att Banter blitz cup också är ett underhållningsevenemang, där tittare ska få en rolig stund, och även lära sig lite av kommentarerna. Båda onlineturneringarna Banter blitz cup och Pro chess league är på en lagom nivå.

Senaste tiden har vi sett världsspelare som Hikaru Nakamura bli en allt mer seriös tv-bloggare på Twitch. Är du också på väg dig?

– Nej, nej. Inte alls. Jag ska fokusera vidare på klassiskt schack. Jag har mer att visa där.

För nästan precis ett år sedan hade jag en jubelintervju med dig efter EM-silvret. Men sen har framgångarna och ratingtalet gått ner en bit.

– Jag skulle fortsatt vilja säga att 2019 var en väldigt bra säsong, men visst – i år har det varit tuffare. Jag spelade tre remier mot mer lågrankade i norska elitserien och tappade ratingpoäng. Sen gick Wijk Aan Zee sämre än vad jag hoppats på.

Hur var Wijk Aan Zee för dig?

– Det var tuffare än jag tänkt mig. Inte så mycket form kanske, men mest att lagret tog slut, och det tog energi att hitta nya idéer mitt under turneringen.

Lagret, hur menar du då?

– Ja, lagret på mina förberedelser. När du tränar hittar du nya idéer som du använder i partier. Med tiden krymper det där lagret. Och det var nog det som hände mig både i Wijk Aan Zee och nu senast i Prag.

Du hade annars en bra start i Prag Masters.

– Ja, väldigt. Jag borde ha vunnit i rond 2 och 3 mot Alireza Firouzja och Nikita Vitiugov, och hade det blivit ettor där så hade jag säkert fått mer energi inför fortsättningen.

Så vad väntar nu för dig vid sidan om Banter blitz cup?

– Nu är det bara träning som gäller till TePe Sigeman i april/maj, och därefter individuella EM i maj. Det ska bli riktigt inspirerande att få fokusera på hård träning nu ett tag – och göra sina timmar framför brädet,.

– Jag är motiverad inför träningsperioden. Jag känner att jag spelat sämre än vad jag kan. Jag har bättre spel i mig, och vet vad jag måste göra för att fortsätta utvecklas. Det känns att jag är på rätt väg.

Hur ser ditt träningsupplägg ut?

– Jag tränar en hel del själv, och snart väntar två träningsläger med två starka spelare. Det känns att jag verkligen har bra koll, och vet vad som måste göras. Jag känner arbetsro nu under träningsperioden, och siktar på att komma ut ännu starkare.