Isak Storme, 19, efter IM-normen: “Konkurrens är viktigt”

Publicerad 11 mars, 2020 av Ingemar Falk

Isak Storme står och följer Milton Pantzars parti. Milton Pantzar ( t h) blev nyligen IM, och Isak Storme tog i helgen sin första IM-norm. Just Storme & Pantzar blev norska lagmästare med SK 1911. Foto: Lars OA Hedlund

Just nu regnar det ner IM-normer och IM-titlar bland Sveriges juniorelit. Isak Storme, SS Manhem, är den senaste raden. Han tog en IM-norm i norska elitserien i söndags.

– Efter att ha hört mig för med allvetande Hans Olav Lahlum visste jag att det behövdes en remi i sista ronden, säger Isak Storme.

Schackdomaren, författaren och TV-kändisen Hans Olav Lahlum visste viktiga besked för Isak Storme. Foto: Lars OA Hedlund

Och det var också vad Isak Storme lyckades med. Den första IM-normen var bärgad.

– En skön känsla förstås, men det var också jätteroligt att mitt lag (SK 1911) bärgade guldet i elitserien.

Ni är ju ett gäng ganska jämngamla nu i svenska juniortoppen som tar många normer och titlar just nu. Vad är din främsta förklaring till det?

– Det är väldigt naturligt att folk utvecklas parallellt med varandra och vanligtvis kommer starka spelare i grupper och inte individuellt. Det blir exempelvis tydligt om man ser på födelseår och geografisk fördelning på stormästare. Anledningen är delvis att man kan peppa varandra och dela med sig av kunskap. Sedan tror jag att det med konkurrens är viktigt, säger Isak Storme.

Trots svenska juniorframgångarna ser han utvecklingspotential i svenskt schacks satsning på unga spelare.

– Det finns flera svenska glädjeämnen inom svenskt juniorschack nu och jag upplever ett visst uppsving på sistone.

– Men samtidigt som Sveriges schackförbund tar ungdomssatsningen seriöst är jag övertygad om att det finns viss förbättringspotential. Yngre spelare som passerat kadettåldern (16 år) behöver fortsatt ha visst stöd.

Isak Storme har efter efter grundskolan ägnat gymnasietiden i Norge, och gått på NTG som med åren blivit en välkänd plantskola för schackspelare på väg uppåt med stormästaren Simen Agdestein vid rodret.

Stormästaren Simen Agdestein är tränare på norska NTG. Foto: Lars OA Hedlund

– Det som har varit mest givande har varit att ständigt vara omgiven av stormästare och andra ambitiösa spelare. Det med schackmiljö är viktigt, säger Isak Storme.

Vad blir ditt nästa mål under våren?

Spellokalen i Fagernes. Foto: Anniken Vestby/Fagernes chess international

– Norska Fagernes nästa vid påsk! Efter allt jag har hört är det en fin turnering.