Håkan Jalling om SSF:s planer på officiella onlinetävlingar: “Viktigt att säkra rent spel”

Publicerad 31 mars, 2020 av Ingemar Falk

Håkan Jalling, ordförande i SSF:S tävlings- och regelkommitté, gillar att se engagemanget för onlioneschack ute i schack-Sverige. Foto: Pxfuel och Lars OA Hedlund

Sveriges schackförbunds tävlingskommitté gläds mycket åt att se engagemanget för onlineturneringar som poppat upp på svenska schackscenen i spåren efter Corona-smittan som medfört att en rad tävlingar ute i landet ställts in.

Håkan Jalling, ordförande i tävlings- och regelkommittén, följde Swedish Chess Team Battle på söndagen och säger:

– Det är jättekul att se det stora intresset och engagemanget. Onlineschacket är stort sedan länge och roar och underhåller många. Nu när tiderna är kärva, och vi ska hålla oss hemma kan det bli ytterligare ett lyft. Inte minst med lagschacket som kan skapa fina laganda.

– Här vore det ju också häftigt att se damlag eller damtävlingar också om jag fick drömma lite.

Planeras det för officiella SSF-arrangemang gällande onlinespel?

– Vi har pratat om detta en tid och har faktiskt med tester i årets verksamhetsplan. Då anade man inte att det skulle bli så aktuellt som nu.

– Dock har vi en bra bit kvar. Speciellt viktigt är frågorna som rör att säkra rent spel.

– Högst troligt kommer det ett avsnitt om onlineschack i tävlingsbestämmelserna för säsongen 2020/21. Men vi måste också ta ett större samlat grepp inom svenskt schack. Onlineschack är en viktig strategisk fråga för SSF styrelse.

– Det hade så klart varit mycker bra om allt var på plats nu när timingen är den rätta men där är vi inte. Vi behöver se till att klubbarna får möjlighet att lägga upp egna tävlingar online för att testa. Blixt och möjligen snabbschack. Det är ju ute i klubbarna de många tävlingarna arrangeras och som engagerar medlemmarna.

– Men större officiella SSF tävlingar är vi nog inte redo för ännu. Här kommer i stället egna initiativ väl till pass, såsom Swedish Chess Team Battles och liknande tävlingar.