En guide till 3-minuters – så blir du en vass blixtspelare

Publicerad 31 mars, 2020 av Martin Lokander

Under söndagen spelades Swedish Chess Team Battle på plattformen Lichess, vilket samlade hela 185 spelare som representerade 10 olika svenska klubbar. IM Linus Johansson och FM Christopher Lissäng blev bästa poängplockare för Limhamns SK och Stockholms SS som kom på andra respektive tredje plats i turneringen.

FM Christopher Lissäng, Stockholms SS samt IM Linus Johansson, Limhamns SK blev sina klubbars bästa poängplockare i Swedish Chess Team Battle. Foto: Lars OA Hedlund.

Christopher, hur har du gjort för att bli en bra 3-minutersspelare och har du några tips?

– För min egen del har jag spelat väldigt mycket blixt. När jag var yngre spelade jag säkert 5 timmar efter skolan flera gånger i veckan. Men jag tror att man får in snabbheten genom att bara spela en hel del. Det hjälper också att träna på enklare taktik, spela solida öppningar och försöka hålla ett snabbt tempo genom hela partiet. Sedan är det viktigt att inte ge upp alltför tidigt i 3-minuters. Många har svårt att konvertera bra ställningar i blixt, och bra ställningar kräver ofta bra drag vilket inte alltid är lätt att hitta med begränsad tid.

Linus, varför har 3-minuters blivit så populärt online?

– Har det inte alltid varit det mest populära formatet online? Det går fort, men inte för snabbt, så man hinner med många partier. Dessutom har man råd med fler misstag med 3-minuters jämfört med 3-minuters med 2 sekunders inkrement.

Vad föredrar du helst?

Linus: Jag föredrar nog 3-minuters med 2 sekunders inkrement. Då vinner man vunna ställningar!

Vad tror du är bäst att använda när man spelar? Dator? Tablet? Mobiltelefon? Behöver man köpa en gamingmus för att bli bra nog på 3-minuters?

Linus: Jag tror att mus och dator är klart snabbast. Jämfört med mobil/tablet så handlar det också om översikten, fingrarna är inte i vägen för brädet. Men en gamingmus kanske är överdrivet, då är det nog bättre att köpa en schackbok.

Hur ska man tänka när man kör 3-minuters om hur man lägger upp partiet?

Linus: Jag tror helt klart på att spela solida ställningar/öppningar som man kan väl och är lätta att spela. Tiden är en oerhört stor faktor med så kort betänketid och kan vara väldigt värdefull mot slutet eller när man har möjlighet att flagga motståndaren i en lika ställning. Om man vill slå högre rankade spelare ska man nog sikta mot röriga ställningar med mycket taktik, för med lite tid gör de också fel oftare.

Finns det någon mening att analysera sina blixtpartier efteråt?

Linus: Ja! Skulle säga att en stor del av min styrka kom från att jag spelade mycket blixt med min gode vän Philip och det slutade alltid med att vi analyserade mycket. Även om det är blixtpartier så uppkommer intressanta ställningar där man alltid har något att lära sig. Jag brukar också gå igenom några partier online eller när jag glömt bort teorin så kollar jag ibland upp den i efterhand.