
Elevernas hjärngympa rivstartar direkt efter jullovet. Då börjar skolschacktävlingen Yes2Chess som spelas online, och samlar över 1300 lag från hela Sverige.
Två av lagen som laddar för schacktävlingen utgörs av femteklassarna på Holmsjöskolan i Karlskrona.
Läraren Zarah Bondesson, berättar hur eleverna har förberett sig – med stafettschack.
Holmsjöskolans två lag tävlar i Yes2Chess, 5:an, och hoppas få revansch efter Schackfyran förra läsåret.
– Vi var så nära att kvala in till Riksfinalen Syd, men hamnade precis utanför. Nu är eleverna sugna på revansch, säger Zarah Bondesson som är lärare i matematik.
Några av mattelektionerna har ägnats åt schack och förberedelser inför Yes2Chess.
– Jag har bara positiva saker att säga om att använda schack som ett matteverktyg. Barnen lär sig att tänka kreativt och logiskt. Schack lär dem också att använda sig av strategier för att lösa problem, precis samma egenskap som behövs i matematikstudier, säger Zarah Bondesson och fortsätter:
– Ser man på idrottsvärlden så har fotbollsklubbar anammat schack för att få spelarna att tänka mer strategiskt. Man kan verkligen dra mycket nytta av att spela schack.
I klassrummet på Holmsjöskolan har det utvecklats en populär övning som kan beskrivas som
stafettschack med högt tempo. Zarah Bondesson förklarar:
– Det går till så att vi sätter upp schackbrädena på en lång rad, sedan byter barnen plats efter varje drag. Allt går på tid så man måste tänka fort så vi kallar det för snabbschack. Fördelen med den här träningsformen är att barnen hela tiden ställs inför en ny ställning och behöver klura på nya problem och hitta lösningar.
När matcherna spelas i Yes2Chess, hur organiserar ni det i klassrummet?
– Tävlingen spelas online och matchen pågår i bara 20 minuter. Spelarna i laget får sätta sig i en hörna av rummet och spelar på skolans enheter. De övriga eleverna sitter tysta med egna studier eller så projicerar vi matcherna på storbildsskärm så att alla kan följa.
– Jag brukar också släcka ner i rummet – jag vet inte om det funkar men jag hoppas att de får spelarna att fokusera mer.
Zarah Bondesson berättar att stämningen blir hög om lagen lyckas bra i matcherna.
– Går det bra blir det klang och jubel resten av skoldagen, säger hon med ett skratt.
Gruppspelet i Yes2Chess startar den 8 januari – då är Holmsjöskolans femteklassare redo.
1 301 lag var i december anmälda och klara för spel i de fyra klasserna i Yes2Chess: Lågstadiet, 5:an, 6:an och högstadiet.
Varje lag består av fem spelare så vi pratar om nära 7 000 deltagare. Yes2Chess är ett riktigt stort projekt, och Sveriges Schackförbunds kanslipersonal har med åren arbetat fram en effektiv organisation för att få hela tävlingen att flyta smidigt och utan problem.
En annan viktig kugge för Yes2Chess är programvaran som utvecklats av Lucas Wickström i samarbete med Sveriges Schackförbund.
Med programvaran kan numera tusentals barn logga in på Yes2Chess sida och spela sina onlinematcher i schack där. Under 2025 års tävling kommer över 10 000 partier avgöras på sajten.
Publicerad i Tidskrift för Schack, nr 4 2024.