Vera Menchik Klubben vann Yes2Chess lågstadiet

Publicerad 21 maj, 2024 av Ofelia Thörnqvist

Lagdeltagarna i Vera Menchik klubben. Foto: Sebastian Mosinski

För tredje året i rad kommer segrarna i Yes2Chess lågstadiet från Husieskolan i Malmö. Flera av barnen i laget var också med och tog hem segern förra året, då med klubben ROCKaderna. Förutom schackträningen på skolan under lagledaren Sebaastian Mosinskis ledning tränar dessutom några av eleverna på fritiden i Kristinebergs SK. Trots sin unga ålder är det alltså ett rutinerat lag, som vann alla sina tre matcher i finalen.

Lagledaren Sebastian Mosinski menar att knepet för att nå sådana här framgångar är att skapa intresse och engagemang hos eleverna och göra schacket tillgängligt.

– När eleverna väl har fått grunden sprider det sig och de lär av varandra. De spelar på egen hand hemma och på fritids, och vi försöker göra det tillgängligt genom att till exempel alltid ha schackbräden framme. Förutom själva schackträningen går vi också igenom schackhistoria och lär oss om gamla mästare, vilket gör eleverna nyfikna.

Vinsten innebär att Husieskolan i höst ännu en gång får besök av astronauten Christer Fuglesang.

På andra plats kom Modet från Raoul Wallenbergsskolan Järvastaden, trea blev ESN Chess Team Equity från Engelska skolan Norr, och på fjärde plats kom Uppsala Waldorfskolas jr schackklubb.

Resultat Yes2Chess lågstadiet