Gårdby skola från Öland vann Schackfyrans Riksfinal Syd

Publicerad 19 maj, 2024 av Ingemar Falk

Öländskt segerjubel när Gårdby skola vann. Foto: Henrik Carlsson

Gårdby skola från Öland fick lyfta segerpokalen när Riksfinalen Syd i Schackfyran avgjordes i Helsingborg på lördagen. Skolans fjärdeklassare gick upp i täten redan efter den första ronden och sedan kom ingen ikapp under dagen.

Det blev också en glädjens dag för Urban Arvidsson från schackklubben Sandby/Gårdby SK. Han har under många år varit mentor för Gårdby skola. Urban Arvidsson utsågs till årets ungdomsledare på Smålands Schackförbunds kongress och Sandby/Gårdby SK blev också årets ungdomsklubb i Småland.

Schackreportage i Ölandsbladet. Foto: Faksimil ur Ölandsbladet

Ölandsbladet har tidigare skrivit artiklar om satsningen på schack i Gårdby skola – och nu blev det en härlig triumf för de ambitiösa eleverna – och för Urban Arvidsson som också fått hjälp med schackträningen av Leffe Svensson.

Bakom Gårdby skola var det hård kamp om andraplatsen mellan två klasser – från samma skola.

Thoren Framtid från Falkenberg hade både 4a och 4b i toppstriden. I den inbördes kampen växlade ledningen dem emellan under dagen. Till slut kom Thoren framtid 4b på andraplats och Thoren framtid 4a blev trea.

Gert Gustavsson intervjuades i Sveriges Radio. Foto: SR

Utöver Thoren Framtid kom ytterligare fyra skolklasser från Halland på topp 10-listan. Något som uppmärksammades i Sveriges Radio där Hallands Schackförbunds ordförande Gert Gustavsson blev intervjuad av P4 Halland.

Vinnarbilden på Gårdby skolas fjärdeklassare, vinnarna av Schackfyrans Riksfinal Syd 2024. Foto: Henrik Carlsson

Slutresultat, topp 10

Slutresultat, Riksfinalen Syd