Stamgärde skola vann Jämtland-Härjedalens schackfyra

Publicerad 1 maj, 2022 av Ingemar Falk

Segrande spelarna från Stamgärde skola. Foto: Sven-Olof Andersson

Jämtland/Härdedalens distriktsfinal i Schackfyran har spelats. Sven-Olof Andersson rapporterar:

Nio klasser/lag från sex olika skolor spelade i Jämtland -Härjedalens distriktsfinal i Schackfyran, som även denna säsong genomfördes online från klassrummen. Sammanlagt 166 elever spelade under 60 minuter så många partier som möjligt med betänketiden 10 minuter/spelare/parti. När krutröken skingrats efter en timmes spel stod Stamgärde skola i Undersåker med sin klass med 28 elever och dess lärare Lotta Larsson och Amelie Tham överst på den ”digitala” prispallen med hela 528 poäng, en imponerande poängskörd.

Spelet pågick som sagt under en timme och varje parti pågick som längst 10 minuter/spelare. När ett parti var klart lottades deltagarna genast mot en ny motståndare från ett annat lag än sitt eget.

Närmast Stamgärde kom förra årets segrare Trångsvikens skola med sin lärare Sofie Nilsson. De nådde också en hög poängsumma, 474. Därefter blev det hårt om platserna närmast: Sånghusvallens skola 2011B, 393, Lugnviksskolan, 383, IES Östersund 2011B (Engelska skolan), 362, Fjällängsskolan 2011A, (Östersund), 318, Sånghusvallens skola 2011A, 307,  IES Östersund 2011A, 235, samt Fjällängsskolan 2011B, 182 poäng. De tre främsta lagen är berättigade att delta i riksfinalen i Schack4an som spelas med en tävling lördag 14 maj i Helsingborg och en tävling söndag 22 maj i Uppsala. Det är valfritt för kvalificerade lag att välja spelort. Förhandsanmälda till tävlingen var även Hedevindsskolan i Strömsund men av olika skäl uppstod förhinder. Deras klass är i stället inbjuden till en av SSF ordnad uppsamlingstävling. I efterhand har Sveriges Schackförbund (SSF) meddelat att varje distrikt får sända två ytterligare lag till riksfinalen. Budet har nu gått till Lugnviksskolan och Engelska skolan.

Alla spelare som deltar i en klass samlar poäng – vinst 3, remi 2 och förlust 1 poäng – och skillnader i klasstorlek elimineras genom en koefficient för omräkning av poängsumman. Stamgärde skola får nu under ett år inneha JH-distriktets vandringspris. Det blir också spännande att följa JH-lagens framfart i kommande riksfinal. Exempelvis nådde förra årets länssegrare, Trångsvikens skola, en fin plats 26 bland 168 deltagande lag i riksfinalen, som då spelades online med totalt 3 741 elever och 16 532 partier! Det är bara att hoppas på välvillig inställning hos föräldrar, kommunerna och sponsrande företag för att göra riksfinalresan till närmast till hands liggande Uppsala söndag 22 maj.

Efter turneringen uppvaktade JH-distriktets Sven-Olof Andersson och Anders Nylén Stamgärdeskolans klass 4 med två schacktårtor, guldmedaljer till elever och lärare samt, inte minst, vandringspriset – den stora träkungen som vinnande klass får disponera i ett år!

Text: Sven-Olof Andersson