2 300 barn spelar i Schackfyrans riksfinal

Publicerad 10 maj, 2022 av Ingemar Falk

Två riksfinaler spelas i Schackfyran 2022. Den 14 maj i Helsingborg, och den 22 maj i Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund

Schackfyran – världens största schacktävling – har sedan starten 1978 lärt en halv miljon 10-åringar att spela schack.

Nu har Schackfyran växt sig så stor att det blir två riksfinaler, dels i Helsingborg den 14 maj, dels i Uppsala den 22 maj.

2 300 fjärdeklassare kommer att delta i de två riksfinalerna som du kan läsa mer om här. Klasslagen har kvalificerat sig via distriktsfinaler runt om i Sverige under vintern och våren. Varje år samlar Schackfyran 25 000 deltagare via kvaltävlingarna, även om antalet varit lite färre denna gång på grund av coronapandemin som medförde restriktioner i landet i början av 2022.

Tomas Kvist. Foto: Lars OA Hedlund

– Schackfyran är en riktig höjdpunkt varje år, och det positiva är att varje elev är lika viktig eftersom alla tar poäng. Ju fler som deltar från klassen, desto större är chansen att placera sig högt, säger Tomas Kvist, generalsekreterare på Sveriges Schackförbund.

– Men framför allt bidrar schackträningarna på skolorna att eleverna lär sig tänka strategiskt, träna upp sin koncentrationsförmåga och sitt logiska tänkande. Schack är också en bra ingång för att kunna förbättra sig i matematik. Dessutom får eleverna lära sig sportmanship och ta varandra i hand både före och efter partiet.

– Schackfyran är en tävling som inte bara älskas av fjärdeklassarna utan också av lärare och föräldrar. De känner sig alla som vinnare, fortsätter Tomas Kvist.

Den första riksfinalen spelas i Helsingborg Arena lördagen den 14 maj klockan 11.00–16.00 med 900 skolbarn mestadels från södra delen av Sverige.

Den andra riksfinalen avgörs i Fyrishov i Uppsala lördagen den 22 maj klockan 11.00–16.00. Där kommer 1 400 elever från mestadels mellersta och norra Sverige till start.

För pressfrågor om Schackfyran: Kontakta Sveriges Schackförbunds generalsekreterare Tomas Kvist på tel 018-60 66 74 eller mejl tomas.kvist@schack.se

Mer info om riksfinalerna