Anna Nordlund Mandel om pedagogkursen: Fick jättebra tips

Publicerad 3 mars, 2022 av Ingemar Falk

Anna Nordlund Mandel som gick Sveriges Schackförbunds pedagogkurs på torsdagen har själv fört in schack på hennes skola där hon är lärare: Vallhamra skola. Foto: Privat och Lars OA Hedlund

Lågstadieläraren Anna Nordlund Mandel från Vallhamra skola i Partille var en av deltagarna när Sveriges Schackförbund bjöd in till pedagogkurs på torsdagen med Mikael Lundström som föreläsare.

Syftet var att ge tips och råd hur pedagoger kan föra in schacket på skolorna – och det är något Anna Nordlund Mandel kan skriva under på.

– Jag fick verkligen många jättebra och konkreta tips på hur man kan göra lyckade schackaktiviteter på skolan. Jag fick också bra idéer hur man kan göra lektionsupplägg, där eleverna spelar schack en av matematiktimmarna i veckan.

Anna Nordlund Mandel tycker att det var en styrka att pedagogkursen skedde online.

– Vi fick sätta oss i ett grupprum där jag fick prata med lärare från Boden och höra om erfarenheterna där. Att få till ett sånt möte i verkliga livet hade varit svårarrangerat och tagit mycket restid. Så det var perfekt att kursen var digital.

Hon är själv nybörjare i schack och lär sig spelets mysterier i samma takt som eleverna.

Hur kom det sig att du fastnade för schack?
– Vi hade lite svårt att komma på nya rastaktiviteter, då läste jag om schack i skolan och tänkte att det kan vi testa.

Anna Nordlund Mandel startade en skolschackklubb – Vallhamra skolschackklubb – och satte upp anmälningslappar åt eleverna: Hur många skulle vilja tänka sig att spela schack på rasten?

– Vi började med en rast i veckan, sen växte schackintresset på skolan. Nu har vi två schackraster i veckan, säger hon.

När skolschackklubben startades kom ett paket med schackpjäser och bräden till Vallhamra skola.

Nu är tanken att de också ska användas i undervisningen.

– Absolut, jag vill utöka schacket mer och är intresserad av att använda det på någon lektion.

Det är matematik du tänker på?
– Det är tanken. Här på pedagogkursen fick jag veta av andra att man inte ska göra det för ofta. Då finns risken att eleverna tappar lusten. Men en mattelektion i veckan, ja varför inte?

Anna Nordlund Mandel är lärare för elever i åldrarna 6–9 år. Hon får inte chansen att vara med eleverna och delta i Schackfyran.

– Det är lite tråkigt – men jag ska tipsa lärarna på mellanstadiet. Det skulle säkert vara jätteroligt för fyrorna att vara med där.

Det låter som att du är på väg att bli skolans schackambassadör?
– Haha! Så är det nog, skrattar Anna Nordlund Mandel och fortsätter:

– Men nu har jag fått lära mig att det finns schacktävlingar som Yes2Chess för lågstadielever – det är något att sikta på.

Är du intresserad att att gå nästa pedagogkurs arrangerad av Sveriges Schackförbund? Då kan du mejla Sanna Kruth på kansliet: sanna.kruth@schack.se.

Läs mer om pedagogkursen