Skoltävlingen Yes2Chess mot nytt rekord

Publicerad 14 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Ta sista chansen att anmäla din skolklass till Yes2Chess.

Fredagen den 15 oktober är det sista anmälningsdag för Yes2Chess. Och nu kan man se spåren av det uppvaknande schackintresset med onlineboomen och “The queen’s gambit”.

Coronapandemin gjorde att schackledare hade svårt att kunna besöka skolor och klasser för att informera om SSF:s tävlingar. Men trots denna svårighet är intresset för onlineturneringen Yes2Chess riktigt stort. schackvågen har spridit sig bland Sveriges skolor. Nu har du sista chansen att anmäla din skolklass här.

Nu är det snart sista anmälningsdag för Yes2Chess, hur ser anmälningsläget ut?
– Med tre dagar kvar till sista anmälningsdag ser det redan ut som att årets upplaga av Yes2Chess, den populära internettävlingen för skolschackklubbar, kommer att kunna slå deltagarrekord. Över 400 lärare har varit inne på anmälningssidan, och då många skolor brukar ha flera skolschackklubbar som deltar, hoppas vi komma upp i över 800 deltagande skolschackklubbar från ca 400 deltagande skolor. Detta är att jämföra med rekordåret 2018 då 244 skolor deltog med 789 lag sammanlagt för tävlingarna Sikta mot Stjärnorna och Yes2Chess (Sikta mot Stjärnorna som spelades med trepersonerslag är numera ersatt av Yes2Chess lågstadiet.), säger Albin RIngstad på Sveriges Schackförbund.

Vad beror det stora intresset på?
– Vi tror att vi nu ser effekterna av schackboomen med Queens Gambit och nätschacksexplosionen, samtidigt som situationen i skolorna ser bättre ut än förra året. Vi är mycket glada att både se att ”stammisarna” som återkommer varje år redan har anmält sig och framförallt att vi ser många helt nya skolor som nu får den första kontakten med Schack i skolan.

Är det mycket att göra på kansliet nu alltså?
– Veckan kring sista anmälningsdag är alltid intensiv på kansliet, och med årets stora intresse hoppas vi på förståelse och tålamod med att det kan ta lite tid för oss att svara på mail från lärarna. Vi jobbar på för fullt och återkommer till alla.

Läs mer och anmäl din skolklass