Schackjubel i Trångsviken

Publicerad 28 april, 2021 av Ingemar Falk

14 av klassens 15 framgångsrika Trångsvikenspelare samt i bakgrunden med blomsterbukett klassens coach/lärarinna Sofie Nilsson. Foto: Sven-Olof Andersson 

15 klasser från 10 skolor var med i Jämlands länsfinal i Schackfyran. Det här året spelades tävlingen online på schackservern Lichess med 236 deltagare.

Schackfyran vänder sig till fjärdeklassare men elever i årskurs tre kan också få chansen att vara med.

Vinnarskolan i Trångsviken hade 15 elever med i laget, nio av dem går i trean.

Nu väntar riksfinalen för Trångsviken och ytterligare sju klasser från länet. Alla kvalade in via länsfinalen och får möta andra klasser i Sverige i stora riksfinalen den 3 juni. Även riksfinalen spelas online.

Efter segern gästades Trångsvikens skola av Jämtland/Härjedalens distriktsordörande Sven-Olof Andersson som överlämnade distriktets ständigt vandrande vandringspris, en träkung modell större, samt Schack4an-medaljen i guld till varje elev.

Medalj och även en blombukett fick den entusiastiska lärarinnan Sofie Nilsson, som var imponerad över samtliga elevers förmåga att vara helt fokuserade under hela timmen som länstävlingen pågick. Nu fortsätter schackträningen inför klassens deltagande i riksfinalen 3 juni – och för en del kanske också inför spel i individuella Schack4an-mästaren!

Trångsviken är nu känt inte bara för sin årets julklapp 2020, Trangiaköket (stormkök), utan även för sina duktiga schackungdomar, som också bildat en egen schackklubb, Trångsvikens Skolschackklubb. Det är inte första gången en schackklubb bildats i Trångsviken. Redan 1934 startades en schackklubb på orten – som på 1930-talet var fallet på en mängd orter i länet och i hela Sverige.