Rymdbesök på Byskolan

Publicerad 7 november, 2020 av Axel Smith

I våras vann Byskolan i Södra Sandby utanför Lund Sikta mot stjärnorna, en internet­baserad tävling för tredje­klassare. I onsdags kom det livs levande priset: rymdfararen Christer Fuglesang besökte de flesta av klasserna och höll en föreläsning i matsalen.

Intresset var stort för att fotograferas med Christer Fuglesang. Qianqiang, en av spelarna som var med och vann Sikta mot Sjärnorna, vill gärna åka upp i rymden.

En av de vanligaste frågorna var hur det kändes att åka rymdraket.
– Vid starten är det väldigt förväntansfullt och pirrigt på en gång, sa Fuglesang. När det brakar loss är det skakigt på ett fysiskt och psykiskt sett. Man är mest glad över att vara iväg.

Fuglesang har fått en asteroid uppkallad efter sig, 11256 Fuglesang. Att Rolf Martens (svensk mästare 1967) döpt ett helt öppningssystem efter planeter känner han dock inte till, och själv har han inte någon favoritöppning..
Är det mycket prestige bland astronauter?
– För att vara en bra astronaut måste du kunna samarbete, annars blir du inte uttagen. Laget före dig själv. Men de flesta är väldigt målmedvetna och , vill vara bättre och göra mer än de andra. Det skulle kunna bli konflikt över det, för det mesta har det gått bra.

Susanne Berndtros, rektor, är nöjd över dagen.
– Eleverna har varit otåliga hela dagen. Knackat på rutor och kommit hit för att fråga när det är deras tur.
Ska ni träna extra mycket schack nu så att ni vinner ett nytt besök?
– Vi har varit en schackskola länge och det är något vi vill fortsätta vara.

Förstasidan i Sydsvenskans C-del berättade om Fuglesangs skolbesök (bakom betalvägg).