Första högskoleutbildningen för schackledare avslutad

Publicerad 22 juni, 2014 av Niklas Sidmar

holmstrandI början av juni avslutades den första svenska högskoleutbildningen i schack på Malmö Högskola. Kursen var ett samarbete mellan Sveriges Schackförbund och Malmö Högskola och omfattade 7,5 högskolepoäng. Det främsta syftet var att ge stöd till dem som håller på med schack på skolor eller i fritidsverksamhet, men bland kursdeltagarna fanns även flera schackledare från den traditionella klubbverksamheten.
-Jag tycker att just blandningen var något positivt. Det är spännande med lite olika infallsvinklar och det får man om man har deltagare med olika bakgrund, säger Lars Holmstrand (bilden) som var lärare på kursen tillsammans med SSF:s riksinstruktör Jesper Hall och examinatorn Pesach Laksman.
Kursen var en distanskurs med tre utbildningstillfällen och avslutades med examination av deltagarnas projektarbeten.
-Jag är positivt överraskad av de ambitiösa arbeten som har lämnats in och jag tror att det har upplägget är bra, där man gör ett projektarbete om något som man jobbar med på hemmaplan och som har anknytning till kursen. Annars finns alltid risken att det blir en teoretisk utbildning där deltagarna har svårt att se hur det de lär sig ska användas i praktiken.
Kursen har varit en så kallad uppdragsutbildning vilket innebär att SSF har betalat Malmö Högskola för att den ska hållas. Nu hoppas Lars Holmstrand att nästa steg är en kurs som ingår i ordinarie kursutbud exempelvis som en valbar kurs i lärarutbildningen.
-Det behöver inte vara vid just Malmö Högskola utan kan vara något annat lärosäte, kanske i Stockholmsområdet där Jesper Hall har utbildat många pedagoger, säger han. Jag kan inte bedöma vad chansen är för att det ska bli så, men omöjligt bör det inte vara, säger Lars Holmstrand.

De projektarbeten som lämnades in finns samlade här, och under de närmaste dagarna kommer Jesper Hall att presentera ett arbete om dagen lite närmare.