Pedagogkurserna drar igång

Publicerad 19 augusti, 2013 av Kent Vänman

SIS-logoIdag finns det drygt 400 svenska skolor som använder sig av schackkurs_valberg_2013 som ett pedagogiskt verktyg. 1.500 pedagoger har utbildats i schackinstruktion och 10.000 barn har varje vecka schack inom ramen för skola eller fritidsverksamhet.

Lagom till terminsstart drar pedagogkurserna igång igen. Först ut på banan denna gång var Vålbergsskolan i Karlstad. Riksinstruktör Jesper Hall lärde ett 20-tal pedagoger grunderna i schack och hur man bäst förmedlar det till eleverna. ”Och jag som alltid trott att schack är tråkigt”, sa en av lärarna som övertygats av schackets tjusning och dess pedagogiska värde.

Vid sidan av pedagogkurserna fortsätter arbetet med att öka schackspelandet i de svenska skolorna. Stimulerande av skolmästerskap är en av de prioriterade aktiviteterna. Dessutom startar i höst det arvsfondspremierade projektet “Schacknätet” som bl a innehåller utveckling av instruktionsfilmer och spel på nätet mellan skolor.

Vid sidan av allt detta fortsätter Schackfyran att rulla på.  De senaste åren har 11.000-12.000 barn deltagit i tävlingsspel och mer än 20.000 lärt sig spela schack varje år.  (Foto: Björn Wiklund)