Stjärnglans vid Fuglesangs återbesök på Husieskolan

Publicerad 24 oktober, 2023 av Ofelia Thörnqvist

Skolschackklubben ROCKaderna, från Husieskolan i Malmö, har återigen skrivit historia. Efter att ha vunnit förstaplatsen i Yes2Chess lågstadiet tidigare i våras, följde de i fotspåren av sina skolkamrater från Klubben Bondebyn, som erövrade samma ärofyllda titel under 2022. Förstapriset i Yes2Chess lågstadiet är inget mindre än ett exklusivt skolbesök av astronauten Christer Fuglesang, och igår var det dags för besöket, som alltså blev Fuglesangs andra besök på Husieskolan.

Christer Fuglesang med barnen från ROCKaderna. Notera det stiliga egenbyggda schackbrädet i lego!

Eleverna i ROCKaderna fick en stund för fotografering och autografer, innan det var dags för Christers rymdföreläsning då hela klassen fick vara med.

Barnen hade många nyfikna frågor om rymdfärderna

Barnen hade många frågor om allt ifrån hur det fungerar med matlagning i rymden, vad som var det tråkigaste med att vara i rymden (toalettbesök och hygien), vad som var det roligaste (rymdpromenader och att leka runt i tyngdlöshet) och mycket mer.

Efter föreläsningen hann barnen i vinnarlaget också spela Peters hjul mot ett vuxenlag, med Fuglesang i spetsen. Vinnare blev givetvis barnen i ROCKaderna.

-Det är väldigt duktiga barn med en duktig lärare, och de har många intressanta frågor, säger Fuglesang.

Christer Fuglesang med lagledaren Sebastian Mosinski

Det är ingen slump att det går bra för Husieskolan. Lagledaren Sebastian Mosinski jobbar metodiskt och strukturerat med schackträningen, vilket blir tydligt när vi besöker skolans schackhörna.

Eleverna har bakat schackrutekakor och byggt ett eget schackspel i lego, och på väggarna hänger schackuppgifter och tydliga planeringar för schacklektionerna.

Vägen till framgång – struktur och regelbunden träning

Husieskolan kommer det här läsåret ställa upp med inte mindre än 10 lag i Yes2Chess och dessutom kommer fjärdeklassarna att tävla i Schackfyran. Det är säkerligen inte sista gången Husieskolan skördar stora schackframgångar!

Läs mer: artikel i Sydsvenskan