Wasabis reste sig på nio och tog poäng

Publicerad 6 februari, 2020 av Ingemar Falk

Anders Grandell och Tom Wedberg i TV-studion under Pro chess league-matchen mellan Sweden Wasabis och Italy gladiators. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Ställningen i central division]

Det såg länge svårt ut för Sweden Wasabis i Pro Chess league-matchen mot Italy Gladiators. Men med en stark sista omgång (3-1) klarade svenska laget oavgjort, och play off-drömmen lever vidare med två omgångar kvar.

Matchhjälte liksom i premiären mot Norway Gnomes blev Bassem Amin. Temperaturen steg rejält i TV-studion i slutsekunderna när Anders Grandell och expertkommentatorn Tom Wedberg förstod att Bassem Amin var på väg att säkra segern med sin kantbonde i ett tornslutspel.

– Jag var inte nervös i avslutningspartiet. Italien ledde med 7–5 inför sista omgången, så jag var i situationen att jag måste vinna för att laget skulle ha chansen, säger Bassem Amin till schack. se och fortsätter:

– Allt detta gjorde det enklare att spela.

Det såg remiartat ut i det sista partiet. Hur lyckades du vända på steken?
– Jag kände att jag stod lite bättre i hela partiet. Min öppningsförberedelse gick hem och jag spelade ett nytt drag: Dg5. Slutspelet var enklare för mig att spela, motståndaren hade kunnat få remi på slutet, men det är svårt att hitta de rätta dragen när du bara har sekunder kvar på klockan, säger Bassem Amin.

Så här såg det ut i slutsekunderna av Bassem Amins parti som säkrade oavgjort i matchen för Sweden Wasabis:

Titta på Pro Chess League Sweden Wasabis VS Germany Bears! Central Division Week 4 från SwedenWasabis på www.twitch.tv

Som synes på TV-bilderna fortsätter schackintresserade åskådare att strömma in på Time Hotel i Stockholm när det vankas Pro chess league med Sweden Wasabis.

Wasa SK:s onlinelag har under hela säsongen fortsatt med sina ambitiösa upplägg under onlinematcherna med livepublik, TV-studio och schackfika. Och den här gången blev det också ett resultat som räddar den fortsatta festen.

I en mycket jämn serie är nu Sweden Wasabis bara 2,5 poäng från en slutspelsplats. I avslutningen möter svenska laget polska Poland Hussars och tabelljumbon Netherlands Mosquitoes.

Amin Bassem och Nils Grandelius fortsätter att vara Sweden Wasabis poängkungar. På torsdagsvällen tog de tre av fyra poäng, och bidrog starkast till det oavgjorda resultatet 8–8 mot Italy gladiators.

– Om vi förlorat den här matchen hade det varit svårt att gå till play off, säger Bassem Amin.

– Det var viktigt att säkra oavgjort i slutet. Med två omgångar kvar skulle jag vilja säga att vi har en väldigt bra chans att ta oss till play off. Vi behöver bara se till att vinna de matcherna…

En förkyld Bassem Amin satt i jacka när han spelade hemma i Egypten.

På TV-bilderna såg vi dig hosta en del. Har du blivit förkyld?
– Jo, jag är lite sjuk. Efter den långa resan hem från Sverige har jag inte haft tid att vila, så med tanke på det är jag nöjd med dagens resultat.

Mitt under matchen kunde man skönja att någon kom in i ditt rum.
– Haha. Ja, det var min dotter Lara som rusade in i rummet. Min fru kom in och försökte stoppa henne, och då insåg hon att hon var framför TV-kameran!

Slutligen, kommer Sweden Wasabis att ta en play off-plats?
– Jag är optimistisk, och tror att vi klarar det.

Ferdinand Hellers satt på ett hotellrum på Time hotel och spelade. Foto: Lars OA Hedlund

Den här omgångens debutant var stormästaren Ferdinand Hellers som sakta men säkert börjar återkomma till tävlingsschacket efter över 20 års frånvaro.

Hellers hade en tuff start där han förlorade på tid i ett tornslutspel med två bönder under. I ett tornslutspel där motståndaren hade fribönder på f och h-linjen säger alla att det är teorietisk remi, även om få vet exakt hur. Hellers gjorde de rätta dragen, men det gick för långsamt och klockan föll.

Efter en ny förlust mot Aleksander Moiseenko i parti 2, vann Hellers en halv poäng i parti tre turligt och spelade säkert mot remihamnen i sista partiet. Efter matchen blev han intervjuad i Sweden Wasabis TV-studio:

Titta på Pro Chess League Sweden Wasabis VS Germany Bears! Central Division Week 4 från SwedenWasabis på www.twitch.tv