Sweden Wasabis spelar playoff-matchen i Riga

Publicerad 21 februari, 2020 av Ingemar Falk

Sweden Wasabis lagkapten Birger Wenzel berättar att lagets playoff-match mot Chessbrahs i Pro chess league spelas i Riga. Foto: Lars OA Hedlund & Mostphotos

Sweden Wasabis med Nils Grandelius, Bassem Amin, Ferdinand Hellers och Arturs Neiksans eller Nikita Meshkovs mot Chessbrahs med troligen Alexander Grisjtjuk, Anish Giri, Alrexa Firouzja och Eric Hansen.

Det är en stjärnfylld playoff-match som väntar den 2 mars klockan 19.30 i Pro chess league. Som tidigare väntar ett event med livepublik. Men den här gången blir det inte i Stockholm – utan i Riga.

Lagkaptenen Birger Wenzel förklarar varför:

Firouzja vs. Grandelius i Prag Masters. Den 2 mars kan de mötas igen – i playoff-matchen i Pro chess league. Foto: Vladimir Jagr/Prag Chess Festival

– Då vi helt enkelt inte har någon lokal att arrangera ett liveevent i Stockholm den dagen, och dessutom inte kan bjuda i närheten av samma fina arrangemang som på lettiska ambassaden senast har vi beslutat att flytta allt till Riga.

– Och som av en händelse är Ferdinand Hellers i Riga precis då så han kommer att vara på plats och spela.

Liveeventen i Stockholm har skapat rubriker utomlands bland schackkretsar, och Birger Wenzel håller med om att det också satt press på Sweden Wasabis att varje gång visa upp ett bra event för världens tittare på Twitch, både i den egna kanalen och i den officiella kanalen som drivs av Chess.com.

Matchen i måndags på lettiska ambassaden. Foto: Lars OA Hedlund

– Vårt varumärke är sammankopplat till liveevent – och för att vara ärlig har inte alla dessa varit lika välbesökta. Vi satte ribban högt i måndags med showen på lettiska ambassaden, och vi känner att vi behöver skapa något liknande igen. Även om vi skulle hitta en lokal här i Sverige tror jag det skulle bli svårt att samla en stor folkmassa.

Det faktum att Sweden Wasabis möter just Chessbrahs spelar också in i bilden. Duon bakom Chessbrahs stormästarna Eric Hansen och Aman Hambleton har över 100 000 följare på sin Twitchkanal. Och i studion gästar ofta andra stormästare som Yasser Seirawan. Så här kan det se ut och låta:

– Chessbrahs är det överlägset största varumärket inom eSport-grenen av schack. Vår match kommer säkert att mötas av ett jätteintresse online – och vi i Sweden Wasabis vill vara säkra på att få en stor livepublik.

Och då räcker inte Stockholm till?
– Jag kan känna att vi har mättat marknaden i Stockholm med en Pro chess league-match varje vecka. Du kan inte ordna en Rammsteinkonsert i Stockholm varje vecka heller…

Birger Wenzel berättar vidare att Sweden Wasabis inte har de kontakter som behövs för att kunna flytta matchen till en annan stad i Sverige som till exempel Östersund, Göteborg, Malmö eller Lund. Speciellt på en vanlig måndagskväll.

– Jag kan känna att det är synd att vi ännu inte spelat i andra svenska städer. Sweden Wasabis är Wasa SK:s projekt men också lika mycket ett lag som hela schack-Sverige kan samlas kring. Det är vårt mål. Våra spelare kommer också från andra klubbar än Wasa SK.

Att matchen placeras i Riga är ingen slump. Wasa SK har starka band med schacket i Lettland, och laget innehåller lettiska spelare.

– Det blir i alla fall en chans för Sweden Wasabis att utveckla varumärket och försöka skaffa fans utanför Sveriges gränser, slutar Birger Wenzel.