Ferdinand Hellers imponerade i Sweden Wasabis segermatch

Publicerad 14 februari, 2020 av Ingemar Falk

Sweden Wasabis–Poland Hussars Tv-sändes inför publik på torsdagskvällen. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Ställningen i Pro chess league med en omgång kvar] [Så går lag vidare till play off]

Ferdinand Hellers har snabbt hittat vinnarstilen i Pro chess league. Med tre av fyra poäng, lika många som Bassem Amin, ledde han Sweden Wasabis till en helt avgörande seger mot polska laget Poland Hussars. Ett enda hinder finns kvar: Netherlands Mosquitoes. Det nederländska laget ligger sist i Central division så Sweden Wasabis har alla möjligheter att gå till play off inför sista omgången.

Så här såg det ut när Ferdinand Hellers vackert vann ett av sina partier (mot Alina Kasjlinskaja) i matchen mot Poland Hussars:

Titta på Pro Chess League Sweden Wasabis VS Italy Gladiators! Central Division Week 5 från SwedenWasabis på www.twitch.tv

Trots den sena matchstarten klockan 20.45 på torsdagen hade en del folk bänkat sig framför Anders Grandells och Tom Wedbergs livekommentering på Time Hotel. Publiken på plats, och de som följde matchen på nätet fick se en jämn och oviss drabbning.

Ställningen i Central division inför sista omgången på måndag.

Liksom i oavgjorda matchen mot Italiens Italy gladiators kom Sweden Wasabis tillbaka från svåra lägen och vann till slut, vilket för oss till ställningen inför den sista omgången på måndag klockan 17.30.

Sweden Wasabis möter då Netherlands Mosquiotes som är tabelljumbo. Seger där borde i princip ge grönt kort till play off – det enda som kan stoppa det jublet är om Italy gladiators i sin tur vinner sin match med 11–5 mot tabelltvåan France Roosters. en matchseger ger tio poäng plus de partipoäng man samlar in under matchen.

Något som just nu ser omöjligt ut – så i kampen om sista play off-platsen har spelarna i det svenska laget ödet i sina händer.

Den sista omgången blir ett specialevent för Sweden Wasabis, då TV-sändningen kommer att ske på Lettlands ambassad i Stockholm. Wasa SK som ligger bakom Sweden Wasabis-satsningen har lettiska spelare i sitt lag, Nikita Mesjkovs och Alexei Shirov, och har knutit starka band med Lettland.

Sweden Wasabis har genom detta fått en inbjudan till Lettlands ambassad när sista omgången spelas på måndag klockan 17.30. Schack.se kommer också att finnas på plats på ambassaden under matchen, och kan direktrapportera därifrån.

En plats i slutspelet betyder att Sverige är en av världens 13 bästa onlinenationer i schack. Hår är reglerna som berättar hur ett lag tar sig till playoff i Pro chess league. De fyra bästa lagen kommer sedan att spela sina matcher inför livepulik i norska Sandefjord à la ett eSports-evenemang.