Skolschack & samarbeten heta ämnen hos distrikten

Publicerad 28 januari, 2020 av Ingemar Falk

18 av 23 schackdistrikt var representerade i distriksledarkonferensen i Uppsala. Foto: Erik Malmstig

40 schackledare från 18 av Sveriges 23 distrikt fanns representerade när Sveriges schackförbund anordnade distriktsledarkonferens i Uppsala under den gångna helgen.

Mötet leddes av vice förbundsordförande Håkan Jalling:

– Det var oerhört glädjande med en sån uppslutning. Många hade gjort långa resor för att komma till Uppsala och höra om och diskutera vad svenskt schack står i dag.

Håkan Jalling listar också tre frågeställningar som tilldrog sig stort intresse:

1) Hur kan vi förenkla för skolklubbar, minska administrationen, underlätta för lärarna?
2) Hur kan vi förbättra samarbete mellan skolschack och traditionella schackklubbar för att få fler att försätta spela efter mellanstadiet?
3) Mer samarbete mellan distrikten utifrån ”best practice”. Att lära av varandra, gärna organiserat av Sveriges schackförbund.

– Just den tredje och sista punkten har utvecklingsmöjligheter, säger Håkan Jalling och fortsätter:

– För många klubbar är Allsvenskan viktig – den håller ihop gemenskapen och motverkar klubbdöden. Samtidigt innebär deltagandet dryga resekostnader speciellt för norrländska distrikten. Utifrån det diskuterade vi om samarbeten mellan distrikt – att till exempel ordna med fler minisammandrag i serierna för att hålla nere resekostnaderna och göra det enklare att få ihop lag till varje omgång. Ett annat exempel på samarbete är att dela på distriktskonsulenter.

Vice förbundsordförande Håkan Jalling. Foto: Lars OA Hedlund

Konferensdeltagarna var överens om att samarbeten mellan distrikt har stor potential att växa och bli framgångsrikt.

– Skolschacket är också en viktig gren. Inte bara för att få så många som möjligt att lära oss schack, utan de goda effekterna som kan komma efteråt. Kanske vill man fortsätta i en traditionell klubb, kanske blir man så biten av schack att man senare i yrkeslivet är beredd att gå in och sponsra schackverksamhet.

Efter mötet – hur skulle du säga att schackdistrikten i Sverige mår?
– Det är stort engagemang samtidigt som alla behöver vara försiktiga med pengarna – och använda dem väl.

Är det så att bidragen minskar under 2020?
– Jo, så är det. Men faktiskt har det ljusnat de här första veckorna på året. Vi har fått bra besked från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) som står för vår grundfinansiering.

– MUCF har gått igenom alla bidragstagare, och tagit tillbaka pengar efter att ha upptäckt brister hos andra organisationer och föreningar. De pengarna fördelas till andra som sköter sig bättre – och där ingår Sveriges schackförbund. Så bidraget kommer att bli större än vad vi trodde i höstas.

På distriktsledarkonferensen fick Jesper Hall sammanfatta vad projektet “Världsspråket schack” gett under de gångna två åren. Projektet avslutas den sista februari.

Förbundets nye generalsekreterare Fredrik Lindgren fick presentera sig, och berättade hur kansliet arbetar, och hur man tänker framåt.

Och skattmästaren Anders Kvarby redogjorde för det ekonomiska läget för förbundet.

Det här var andra året som distriktsledarkonferensen anordnades, och det kommer att bli ett återkommande evenemang.

– Vi märker att det är mycket uppskattat. Det är ett bra sätt att kommunicera, och distrikten får en bra inblick och information om hur Sveriges schackförbund och dess kansli arbetar, och inte minst viktigt att vi får input till arbete i både förbundsstyrelse och kansli, säger Håkan Jalling.