Rilton Cup: Status quo i topp vid nyår

Publicerad 1 januari, 2020 av Sverrir Thór

Stormästarna Urkedal och Moradiabadi spelade remi på nyårsafton och delar fortsatt ledningen. Foto: Lars OA Hedlund.

LOTTNING & RESULTAT: [Rilton Cup] [Rilton ELO]
LIVEBRÄDEN: [15.00: Rilton Cup] LIVE-TV: [15.00: Rilton Cup TV] TV-ANALYS: [Sweden Wasabis om varje rond]
BILDER: [Bilder av Lars OA Hedlund]

Remier på de två toppborden i femte ronden av Rilton Cup innebär att turneringens ledarduo var intakt när Rilton tog paus för nyår. Ledande GM Frode Urkedal och GM Elshan Moradiabadi möttes inbördes och spelade remi, vilket öppnade för ryssen Nesterov och FM Milton Pantzar att ta sig ikapp de två.

Dessa herrar var dock på ett ännu mer fredligt nyårsaftonshumör och remi blev resultatet även där vilket som sagt innebär att Urkedal och Moradiabadi fortsatt är i ledning efter fem ronder. Gruppen med de närmast jagande har dock vuxit då ett antal partier på borden under den absoluta toppen avgjordes. Glädjande nog har vi en svensk som anslöt till Nesterov och Pantzar, nämligen GM Erik Blomqvist som besegrade norske FM Anders Hobber. Det var hans raka parti mot en norrman och äntligen vann Blomqvist igen. Han är därmed en av två svenskar som har en halva upp till toppduon och bland andra i den klungan återfinns tvåfaldige Rilton-vinnaren  GM Sergeij Volkov, dansken IM Jesper Thybo, fjärderankade lettiske GM Nikita Meshkovs och kubanen GM Luis Quesada som besegrade GM Juan Bellon.

De två svenskar som inledde med tre raka, GM Tiger Hillarp och FM Kaan Kücüksari, avslutade båda 2019 med remier, mot IM Bernat Serarols respektive GM Normunds Miezis, och har därmed tagit 3½ poäng på de inledande fem ronderna. De har därmed en hel poäng upp till ledarduon vilket även FM Hampus Sörensen har sedan hans motståndare, IM Johannes Haug lämnat w.o.

En handfull svenskar har sedan tagit 3 poäng, Bellon är en av dem men även IM Martin Lokander och FM Drazen Dragicevic.

Bland de svenska juniorerna har unge Edvin Trost utmärkt sig men han förlorade mot finske FM Pekka Koyka på nyårsafton och har alltjämt 2 poäng, liksom FM Jung Min Seo, Adrian Söderström, CM Gustav Törngren och CM Baldur Teodor Petersson.

Rond sex spelas imorgon klockan 15.