Rilton Cup: Ryssen Nesterov gör sig hörd

Publicerad 3 januari, 2020 av Sverrir Thór

Arsenij Nesterov är en av tre spelare i delad ledning. Foto: Lars OA Hedlund.

LOTTNING & RESULTAT: [Rilton Cup] [Rilton ELO]
LIVEBRÄDEN: [15.00: Rilton Cup] LIVE-TV: [15.00: Rilton Cup TV] TV-ANALYS: [Sweden Wasabis om varje rond]
BILDER: [Bilder av Lars OA Hedlund]

Ledarduon i Rilton Cup utökades i turneringens sjätte rond, den första efter nyårsvilan, till en trio. Detta då GM Frode Urkedal och GM Elshan Moradiabadi båda spelade remi i sina partier, mot GM Sergeij Volkov respektive IM Jesper Thybo, samtidigt som ryske Arsenij Nesterov besegrade GM Erik Blomqvist och därmed tog sig upp i delad ledning.

16-årige Nesterov är en av turneringens stjärnor hittills. Han är sin höga rating (2482) till trots utan någon GM- eller IM-titel men kan om lottningen och resultaten faller hans väg i de avslutande ronderna mycket väl ta sin andra GM-norm i Rilton Cup. Nästa hinder på vägen dit blir Moradiabadi.

En annan spelare som har bud på GM-norm är dansken Thybo som i så fall kommer att ta sin slutnorm och då ratinggränsen på 2500 sedan länge är passerad kan Thybo eventuellt titulera sig GM redan i helgen. Likt Nesterov måste han dock hoppas att lottningsgudarna är på hans sida, Thybo behöver möta minst en stormästare till och det kommer han inte att göra i sjunde ronden. Där blir motståndaren finske FM Toivo Keinänen som har gått lite under radarn i turneringen men har utan tvekan möjlighet att ta en IM-norm.
Keinänen har tagit 4½ poäng på de sex ronderna, lika många som de bästa svenskarna hittills, och är på en delad tredje plats med totalt 13 spelare. Bland dem finns två svenskar. FM Milton Pantzar, som även han går mot IM-norm om lottning och resultat faller hans väg, och GM Tiger Hillarp som för länge sedan säkrat alla normer.

Pantzar spelade i sjätte ronden remi mot ryske GM Sergeij Jonov och är fortsatt utan förlust och i sjunde ronden väntar näste stormästare, Hillarp, som i sjätte ronden besegrade en annan svensk junior som visat fin form nämligen FM Kaan Kücüksari. Apropå normchanser så har även den senast nämnde rejäla sådana.

Vad gäller övriga svenskar så finns det inte mycket normchanser att prata om men dock har GM Erik Blomqvist, IM Martin Lokander och FM Drazen Dragicevic häng på täten, samtliga har tagit 4 poäng och har en halva ner till nästa koppel svenska spelare, där Kücüksari ingår tillsammans med FM Hampus Sörensen och IM Bengt Lindberg.