Rilton Cup: En rafflande avslutning av vänta

Publicerad 4 januari, 2020 av Sverrir Thór

Tyske förhandsfavoriten GM Dmitrij Kollars är en av fem spelare som delar ledningen. Foto: Lars OA Hedlund.

LOTTNING & RESULTAT: [Rilton Cup] [Rilton ELO]
LIVEBRÄDEN: [15.00: Rilton Cup] LIVE-TV: [15.00: Rilton Cup TV] TV-ANALYS: [Sweden Wasabis om varje rond]
BILDER: [Bilder av Lars OA Hedlund]

Med två ronder kvar att spela i Rilton Cup är toppstriden i turneringen nu ett veritabelt getingbo och det mesta på att vi kommer att få se en mycket spännande slutspurt på turneringen. Hela fem spelare delar ledningen, de jagas frenetiskt av en klunga om tolv spelare och en handfull spelare har mycket goda möjligheter att ta en IM-norm.

I den sjunde ronden tappade norrmannen GM Frode Urkedal mark i toppstriden när han fick möta sin överman i form av fjärderankade lettiske GM Nikita Meshkovs. Samtidigt spelade ryske ynglingen Arsenij Nesterov och amerikanen GM Elshan Moradiabadi remi på första bordet och förhandsfavoriterna GM Dmitrij Kollars och Sergeij Volkov besegrade sina motståndare, GM Luis Quesada och GM Normunds Miezis, på bord tre och fyra.

Det innebär att Nesterov, Moradiabadi, Meshkovs, Kollars och Volkov nu alla har 5½ poäng och delar ledningen inför slutronden. Nesterov har dessutom en stor möjlighet till sin andra GM-norm.

Närmast bakom dom kommer en grupp om tolv spelare som alla har tagit 5 poäng och har en god möjlighet att blanda sig i kampen om slutsegern. I den gruppen finns två svenskar, GM Tiger Hillarp Persson och FM Milton Pantzar som igår möttes inbördes i ett parti som slutade med remi. Därmed har Pantzar numera tagit ett stort steg närmare en IM-norm och då han får en titelspelare i åttonde ronden kan det räcka med en halv poäng på avslutande två ronderna för att få en IM-norm. Det blir i så fall hans första.

I tolvmannaklungan återfinns även danske IM Jesper Thybo som spelade remi mot FM Toivo Keinänen (även han med i klungan) och sannolikt behöver minst 1½ poäng för att ta sin sista GM-norm medan Keinänen är mycket nära en IM-norm samt norske gutten IM Tor Kaasen. Sverigemästaren GM Erik Blomqvist förlorade sitt andra parti i rad i sjunde ronden och är avhängd i toppstriden.

Bakom tolvmannaklungan finns en aningen större grupp spelare som tagit 4½ poäng. Där återfinns tre svenska spelare som alla, även om det är högst osannolikt, skulle kunna blanda sig i toppstriden. Där är FM Drazen Dragicevic ett intressant namn, han har även han bud på en IM-norm och likt Pantzar torde det räcka med en halv poäng på de avslutande ronderna för att säkra normen.

FM Kaan Kücüksari har haft en mycket bra turnering och har likt Dragicevic och IM Martin Lokander tagit 4½ poäng men han fick sina normchanser förstörda av att motståndaren i rond sju lämnade w.o. vilket innebär att Kücüksari trist nog inte kommer upp i tillräckligt antal spelade partier för att kunna ta en norm.

Bland övriga svenskar är det främst framtidshoppen Edvin Trost och Adrian Söderström som utmärker sig. Båda har genomgående mött mycket starkt motstånd, samtliga motståndare är rankade över 2200, och tagit 3 poäng vilket ger ett bra tillskott på ratingkontot.