Kreativt arrangemang – men ny tung förlust för Wasabis

Publicerad 31 januari, 2020 av Ingemar Falk

Den här gången var bland annat Alexei Shirov och Bassem Amin på plats och spelade sina matcher. Alla partier visades vid dem på storskärm. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Ställningen i Pro chess league] BILDER: [Sweden Wasabis–Germany Bears] [Wasa Arena Night]

Sweden Wasabis fortsätter att göra kreativa och roliga matcharrangemang, och lockar publik under sina livesändningar i Pro chess league. Men lagets prestation ligger tyvärr inte i fas med det stora publikintresset.

På torsdagskvällen blev det en blytung förlust mot tyska Germany Bears.

I TV-studion satt FM Anders Grandell och IM Martin Lokander och kommenterade inför välfyllda åskådarplatser. Foto: Lars OA Hedlund

Efter att ha hållit i taktpinnen hela matchen vände matchen på ett obehagligt sätt i sista rundan då lagens topprankade möts. Alexei Shirov, Amin Bassem och Erik Blomqvist som alla kallats in på Time Hotel och spelade på plats förlorade sina partier – och tyska segern blev till slut odiskutabel.

Alexei Shirov till höger får datorhjälp av Sweden Wasabis kapten Birger Wenzel. Foto: Lars OA Hedlund

Det här var Sweden Wasabis andra raka förlust, och laget halkade ner till femte plats i Central division och ligger med tre matcher kvar på femte plats. Nu blir nästa match den 6 februari mot Italiens Italy Gladiators en strid på kniven.

Sweden Wasabis hade återigen skapat en annorlunda och uppskattad konceptkväll i Wasa SK:s spellokaler på Time Hotel.

Det var ett starkt jobb att få dit hela tre starka stormästare på plats – och de satt på rad och spelade sina matcher. Schack.se försökte få en kort intervju med Alexei Shirov före matchen, men det visade sig vara omöjligt då han stirrade nervöst in i datorskärmen. Med lätt tidsnöd före första partiet höll han på att skapa sitt allra första konto på chess.com där matcherna spelas.

Alexei Shirov hade aldrig tidigare spelat på chess.com, vilket han också erkände i intervjun efter första partiet:

Titta på Pro Chess League Sweden Wasabis VS Germany Bears! Central Division Week 4 från SwedenWasabis på www.twitch.tv

Bästa poängplockare denna gång blev Nils Grandelius som spelade stabilt hela kvällen – tyvärr kom inte de övriga upp på hans nivå den här gången.

Så här såg det ut när Kollars dukade under mot Nils Grandelius på tid:

Före Pro chess league-matchen var det premiär för Wasa Arena night, där spelarna samlades på Time Hotel bestyckad med varsin mobil, surfplatta eller dator och gjorde upp i en arenaturnering där det gällde att vinna så många treminuterspartier som möjligt på 60 minuter.

Wasa SK-spelare vittnade om att lokalen den här gången befolkades av schackentusiaster som aldrig tidigare klivit in i en klubblokal. Arenaturneringen visade sig bli en bra metod att locka in folk som annars befinner sig på nätet och spelar schack.

Så här såg det ut på Time Hotel under arenaturneringen:

Som alla ser sker här en schackturnering… Foto: Lars OA Hedlund
Med mobilen som schackbräde tampades spelarna om segern. Foto: Lars OA Hedlund