Guldläge för Moradiabadi men Hillarp kan ta hem segern i Rilton Cup

Publicerad 5 januari, 2020 av Sverrir Thór

GM Elshan Moradiabadi leder inför slutronden i Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund.

LOTTNING & RESULTAT: [Rilton Cup] [Rilton ELO]
LIVEBRÄDEN: [12.00: Rilton Cup] LIVE-TV: [12.00: Rilton Cup TV] TV-ANALYS: [Sweden Wasabis om varje rond]
BILDER: [Bilder av Lars OA Hedlund]

Amerikanske stormästaren Elshan Moradiabadi skaffade sig en fördel i kampen om slutsegern i Rilton Cup som avgörs på söndagen klockan 12. Han besegrade i den näst sista ronden turneringens högst rankade spelare, GM Dmitrij Kollars, och då övriga i ledarkvintetten gjorde remi i sina respektive partier har han nu en halv poängs försprång på de närmast jagande.

Den gruppen utgör för övrigt också en kvintett och redan nu kan vi konstatera att vinnaren av den 49:e upplagan av Rilton Cup kommer att vara antingen Moradiabadi eller någon av de fem som jagar honom, det finns ingen matematisk möjlighet till något annat.

Vilka är det då som jagar? En av dem är tvåfaldige Rilton-vinnaren GM Sergeij Volkov som just möter Moradiabadi i slutronden och en annan är GM Tiger Hillarp Persson som ofta har varit nära segern i turneringen men aldrig vunnit. De tre andra är unge ryssen Arsenij Nesterov, som nog behöver vinst i mötet mot Wasaiten GM Nikita Meshkovs för att vara helt säker på en GM-norm, Meshkovs och indiern GM Gagare Shardul som i åttonde ronden slog IM Jesper Thybo och således grusade danskens förhoppning om att ta sin sista GM-norm i Stockholm.

Normer ja. Om inte redaktionen är helt fel ute har minst tre IM-normer säkrats i den åttonde ronden, varav två blågula sådana.

FM Drazen Dragicevic besegrade israelske stormästaren Michael Oratovsky och säkrade IM-normen vilket även FM Milton Pantzar torde ha gjort med remin mot norrmannen IM Lars-Oskar Hauge. Slutligen spelade finske FM Toivo Keinänen remi mot GM Frode Urkedal och säkrade sin andra IM-norm. Då turneringar av Rilton Cups karaktär ofta bedöms utifrån sin förmåga att skapa normer så måste årets upplaga betraktas som framgångsrik och det finns möjlighet till mer. Arsenij Nesterov har som sagt möjlighet till GM-norm och finländaren FM Pekka Köykka till en IM-norm.

Möjligen finns fler potentiella normer att vinna i slutronden som, som nämnts ovan, inleds klockan 12 imorgon (notera starttiden). Facit har vi imorgon eftermiddag och då vet vi också om det kanske blir en svensk seger i Rilton Cup för första gången på väldigt länge.