Tiger Hillarp om segern i Malmö: “Jag hade flyt”

Publicerad 16 december, 2019 av Ingemar Falk

Tiger Hillarp Persson (t h) berättar att han i detta möte mot Bartlomiej Heberla bjöd tidigt remi. Heberla avböjde, sen vann Tiger till slut . Foto: Lars OA Hedlund

SLUTRESULTAT: [Malmö Open] [MSF Open]

Tiger Hillarp Perssons seger i Malmö Open på söndagen såg på papperet mycket övertygande ut. Men i en intervju med schack.se berättar Lundspelaren att han fick kämpa mycket med sig själv under helgen:

– Jag var lite ängslig, och kände oro. Mot polske spelaren (Bartlomiej Heberla) bjöd jag tidigt remi, och i sista ronden började jag plötsligt fundera på om jag stängt av min mobil eller inte – och satt och tänkte på det i 5-10 minuter.

Det här hände alltså i de två sista ronderna, då Tiger vann båda partierna och säkrade segern.

– Jag hade definitivt flyt. Kanske väntar toppformen runt hörnet.

Något som i såna fall kommer passande, då Rilton Cup väntar 27 december–5 januari. Tiger Hillarp Persson blev tvåa i fjol.

– Rilton är min favoritturnering. Jag trivs alltid bra att spela där.

Har du studerat startlistan och bedömt dina chanser?
– Faktiskt inte. Men du, jag kan gå in direkt nu på Rilton Cups hemsida och kolla…

Tiger knappar in adressen på datorn och klickar sig fram till startlistan.

– Hm, ja det är inte lika starkt startfält i år. Inga superspelare, men mycket jämnt! Vem som helst kan vinna. Sen måste jag bara kolla upp vilka juniorer som är med.

– Arvin Rasti är med. Fint! Han spelade så himla bra partier i Malmö Open. Gustav Törngren är med också och även Ludvig Carlsson och Adrian Söderström. Jättekul. Jag måste säga att det finns mycket talang bland svenska juniorerna just nu. Det ska bli roligt att se dem spela i Rilton.

Efter att nu ha sett startlistan så ser väl dina chanser bra ut?
– Nja, i slutändan handlar det ändå om att spela bra för att nå en topplacering. För att vinna kommer det att krävas 2700 i performance. Det är på den nivån du måste vara.

Åter till Malmö Open – det här att du började tänka på mobilen i sista ronden. Hur kom det sig?
– Jag vet inte riktigt. Men jag minns en Cellavision-turnering jag spelade för en del år sedan. Jag hade mobilen bredvid brädet, och hade ändå glömt att stänga av den. Naturligtvis ringde det…

– Både motståndaren och jag var övertygade om att jag hade förlorat. Men på den tiden hade Cellavision regeln att en ringande mobiltelefon bara gav en varning. Så spelet gick vidare, och motståndaren var förståeligt nog inte glad. Jag kände mig olustig inför att fortsätta samtidigt som jag inte kunde kosta på mig att bara ge upp, så jag släppte på alla spärrar i resten av partiet. Jag förlorade till slut ändå.

Rankingsystemet i Go.

I Malmö Open fick du svart de två sista partierna. Det var inget som störde?
– Inte alls. Det var en turnering i Holland där jag vann alla svarta partier och hade bara 1 av 4 poäng som vit.
– I Malmö är nöjd med att det blev många segerpartier. Sanningen är inte alltid så enkel att resten ger sig själv när man spelar bra schack. Nu fokuserar jag på att styra upp spelet och verkligen ta hem partierna. Det kräver mycket energi att vinna partier – och det kan lätt bli en besvikelse när man misslyckas med det – men du måste hela tiden försöka utvecklas.
– Det var som en Go-spelare sa en gång: “Den dagen man slutar att lära sig, då slutar man att vara professionell”. Det ligger mycket i det.

Det var inga problem med orken att hålla ut hela turneringen?
– Nej då. Jag har börjat träna mycket mer fysik, vilket ger bra med energi.

Tiger Hillarp Persson hade en stark vinter och vår med stigande ratingtal. Hösten blev sedan mer kärv vad gäller schackspelandet:

– I första elitseriesammandraget i Uppsala kändes det oinspirerat, och spelet var inte bra. Sen blev jag kvar i det läget under lag-EM. Alltså lag-EM gick inte dåligt för mig, men spelet var under min normala nivå.

Vid sidan om schacket är Tiger Hillarp Persson en hängiven Go-spelare. Ett brädspel som anses vara ännu svårare att bemästra än schack.

Hur allvarligt tar du på Go?
– Alltså schacket är ju nummer ett. Men visst, jag känner amatörens kärlek till Go. Och när jag är hemma och får lust att spela lite blir det hellre Go än nätschack.

Här till höger kan du se rankingsystemet i Go. Tiger Hillarp Persson har nått 1Dan, och har också besegrat spelare med 3 och 4Dan.

Tiger Hillarp Persson är rankade 15:e på svenska ratinglistan i Go, och får på tisdagen chansen att spela i landslaget under lag-EM som avgörs online. Sverige leder andradivisionen före Turkiet och Italien – och möter i omgång fyra Serbien.

– Det ska bli hur kul som helst att få chansen, säger Tiger.

Landslagskampen kan följas bland annat på Pandanets program som kan laddas ner här.