Rilton Cup: Blir det svensk seger i år?

Publicerad 27 december, 2019 av Sverrir Thór

GM Sergey Volkov är en av favoriterna i årets upplaga av Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund.

LOTTNING & RESULTAT: [Rilton Cup] [Rilton ELO]
LIVEBRÄDEN: [15.00: Rilton Cup]
LIVE-TV: [15.00: Rilton Cup]

Det är dags igen för Sveriges förnämsta årliga internationella turnering. Den 49:e upplagan av Rilton Cup drar igång på fredagen och spelas i vanlig ordning över mellandagarna med slut den 5 januari och då vet vi vem som vinner.

Det 122 man starka startfältet saknar i år ett större affischnamn men det finns likväl ett stort antal mycket starka schackspelare på plats på Scandic Continental i centrala Stockholm där turneringen spelas för andra året i rad.

Favoriter, sett till rating, är tysken GM Dimitrij Kollars (2584), ryssen GM Sergeij Volkov (2578) och dansken IM Jesper Thybo Søndergaard och i det sammanhanget är Volkov och Thybo synnerligen intressanta. Ryssen har vunnit Rilton Cup två gånger och tagit otaliga pallplatser medan den unge dansken med all rätt skulle kunna bära epitetet super-IM. Han är världens högst rankade IM och börjar närma sig 2600-målet. I Rilton Cup kan han dessutom ta sin tredje och sista GM-norm.

För svensk del blir det mycket fokus på GM Erik Blomqvist och GM Tiger Hillarp Persson som borde kunna utmana om segern, Hillarp kom tvåa ifjol, och ta den första svenska Rilton-segern sedan 2003/2004 då GM Ralf Åkesson vann. En svensk outsider är sedan utan tvekan FM Jung Min Seo som om han är i form kan utmana hela startfältet.

Som sig bör i Rilton-sammanhang blir också stort fokus på juniorerna, där Seo så klart är en, men även FM Milton Pantzar och FM Hampus Sörensen blir att räkna med liksom unge FM Kaan Kücüksari.

Schack.se kommer att lämna dagliga rapporter från spelet som inleds idag kl. 15.