Pia Cramling föll i sista ronden – slutade delad sexa

Publicerad 14 december, 2019 av Ingemar Falk

Grand Prix-turneringen i Monaco blev ett fall framåt för Pia Cramling i GP-cirkusen. En förlust i sista ronden satte stopp för en odelad fjärdeplats och många sköna GP-poäng. Foto: Karol Bartnik/FIDE.com

LÄS MER: [Slutställning, FIDE Grand Prix, damer]

Vid seger hade det blivit odelad fjärde plats och 90 sköna GP-poäng. Nu blev det i stället förlust för Pia Cramling mot Katerina Lagno i ett parti där svenskan var i motvind direkt efter öppningen, men ändå kämpade på i 40 drag trots en pjäs under. Svenska hoppet i Grand Prix-turneringen blev därmed delad sexa och införskaffade 60 GP-poäng. en klar förbättring mot Skolkovos magra skörd på 10 poäng – men Pia Cramling är utan chans att ta någon av de två kandidatplatserna via GP inför hennes avslutning i Lausanne 1–14 mars.

Den här gången hade inte en seger räckt till för att Pia Cramling skulle ha fått kliva upp på prispallen, för det blev en livlig sista rond med omkastningar i toppen.

Ledarinnan Aleksandra Goryatjkina förlorade mot Humpy Koneru samtidigt som Alexandra Kostenjuk vann mot Elizabeth Pähtz. Hux flux blev det tre som delade på segern och GP-poängen (133 poäng var): Goryatjkina, Koneru och Kostenjuk. I särskiljningen sedan utropades Alexandra Kostenjuk som segrare av FIDE GP i Monaco.

I den totala GP-sammanställningen har nu Humpy Koneru och Aleksandra Goryatjkina en solid ledning. De har samlat 293 respektive 253 poäng. Men betänk då att kinesiskan Ju Wenjun har två Grand Prix-turneringar kvar, en fler än de övriga i toppen. Ju Wenjun samlade ihop 120 poäng i Skolkovo – och var inte med här i Monaco.

Ställningen i totala GP:

Här är Pia Cramlings parti mot Katerina Lagno: