Nicolaj Zadruzny stormar fram mot IM-norm

Publicerad 19 december, 2019 av Ingemar Falk

Nicolaj Zadruzny, svensk succéman i Sitges Open, möter på torsdagskvällen amerikanske stormästaren Awonder Liang (t h). Foto: Lars OA Hedlund

[LIVE] 16.30: Sitges Open.

Nicolaj Zadruzny, Rockaden Stockholm, var i början på 2000-talet en flitig turneringsspelare med flera topplaceringar i ungdomsklasserna i SM.

Sedan dess har tävlandet varit betydligt mer sparsamt, men nu är Zadruzny på plats i Sitges Open i Spanien – och besegrar den ena titelspelaren efter den andra.

Nicolaj Zadruzny som har 2308 i rating och en FM-titel har möjlighet att skaffa en IM-norm om han fortsätter i den takten han börjat. Inför kvällens sjunde rond har han tagit 4,5 av 6 poäng och ligger på delad 14:e plats, en halv poäng före bland annat över 20 stormästare.

Det är klass på både turneringen och Zadruznys prestation.

Under inledningen av Sitges Open har han bland annat betvingat spanske stormästaren Marc Narciso Dublan och WGM Natalija Pogonina, Ryssland.

Under torsdagskvällen väntar amerikanske talangen Awonder Liang. 16-åringen so har 2593 i rating är ett välbekant ansikte i Sverige. Han har flera gånger spelat i Rilton Cup.

Av övriga svenskar går Hampus Sörensen, Team Pelaro Alingsås, bäst. Sörensen har hittills tagit 4 poäng, och ligger en halv poäng bakom Zadruzny.