Nepomnjatsjij med kandidatturneringen i sikte

Publicerad 20 december, 2019 av Martin Lokander

Maxime Vachier-Lagrave kommer hålla tummarna för Wei Yi. Foto: Lennart Ootes

[LIVE] 14.00 FIDE Grand Prix, finaler

Maxime Vachier-Lagrave är utslagen från GP-turneringen i Jerusalem och har inte längre ödet i sina egna händer. Istället får han förlita sig på 20-årige Wei Yi från Kina som kan sätta käppar i hjulet för Jan Nepomnjatsjij.

Nepomnjatsjij vann nämligen direkt första partiet med en ovanlig variant i Grünfeld där MVL blev bortkollrad i mittspelet. Vachier Lagrave lyckades bra med att komplicera till ställningen i det andra partiet och hade goda chanser, men misstagen fortsatte komma för fransmannen. I en dålig ställning fann han för gott att bjuda remi och Nepomnjatsjij tog inga risker.

Wei Yi är i final efter att ha slagit ut David Navara i särspel. Wei Yi pressade tjecken redan i långpartierna men Navara spelade solitt och höll ihop ställningarna. Det var först i det andra särspelspartiet Wei Yi lyckades spela ut Navara från ett tidigt skede av partiet och fick in ett typiskt kvalitetsoffer på e6.

I finalen är det alltså Nepomnjatsjij mot Wei Yi som gäller, och Nepomnjatsjij måste vinna för att direktkvalificera sig till kandidatturneringen. Vinner Wei Yi finalen kvalificerar sig annars Maxime. En annan som kommer sitta bänkad framför finalen är ryssen Kirill Alekseenko som sannolikt får wild card om Nepomnjatsjij kvalificerar sig via GP.