Ferdinand Hellers klar för Pro chess league

Publicerad 22 december, 2019 av Ingemar Falk

Ferdinand Hellers blir esportare. Han ska spela för Sweden Wasabis i Pro chess league, schackvärldens mest prestigefyllda onlineliga som startar i januari. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [Sweden Wasabis spelprogram i Pro chess league] [Sverige får med ett lag i Pro chess league]
[500 000 svenskar spelar på chess.com]

Ferdinand Hellers comebackturnering i Turning Torso skapade många rubriker. Nu blir Hellers nästa utmaning Pro chess league, världens ledande onlineturnering i schack, där han spelar för Sweden Wasabis som representerar Sverige.

I pro chess league får Hellers chansen att möta stora delar av världseliten igen nästan 25 år efter att han lämnade den stora schackscenen med bland annat EM-guld för juniorer och en topplacering i junior-VM i kamp mot starka spelare som Viswanathan Anand. Men denna gång blir det alltså via nätschack. Ferdinand Hellers har gått och blivit esportare.

– Jag förbereder mig för ligan. Men exakt hur, det vill jag hålla hemligt, säger Ferdinand Hellers i en intervju med Stockholm Wasabis som är Wasa SK:s onlineklubb.

Här kan du läsa mer från valda delar av intervjun, där Hellers bland annat berättar om sina egna känslor inför comebackturneringen i Turning Torso:

Hur var upplevelsen att spela mot den svenska eliten igen i Turning Torso chess event?
– Jag var väldigt nervös före turneringen. Jag spelade några bra partier, och några dåliga. Men jag tycker inte att jag gjorde bort mig med tanke på min bristfälliga träning i 20 år eller så. I fortsättningen tror jag att jag bara kan spela bättre.

Vad lockar dig att spela för Sweden Wasabis i Pro chess league?
– Jag har uppriktigt sagt inte tid att spela seriös klassisk schack. Om jag vill spela måste det vara snabbschack eller blixt under högst 1-2 dagar. Att spela med Sweden Wasabis online passar mig bra. Det är under en kväll och jag behöver inte resa någonstans.

Då du inte spelat aktivt nätschack tidigare. Vad är dina förväntningar att möta världseliten online?
– Inga för att vara ärlig. Vi får se hur det ter sig. Jag förbereder mig. Men exakt hur, det vill jag hålla hemligt.

Vad tror du om potentialen för schack som eSport i Sverige?
– Potentialen bör vara utmärkt. Varje dag när jag reser i tunnelbanan tittar alla i sina Iphone!