Tillsammans igen – 41 år efter schack-OS i Buenos Aires

Publicerad 26 oktober, 2019 av Ingemar Falk

I dag skriver Borislava Borisova, Pia Cramling och Siv Bengtsson en bit schackhistoria. De spelar tillsammans i ett lagmästerskap igen – 41 år efter schack-OS i Buenos Aires. Den nedre bilden visar Pia Cramling (närmast kameran) och Siv Bengtsson under just detta schack-OS 1978. Foto: Peter Bergström, Lars OA Hedlund och Jolanta Dahlin

KL 13.15: LIVE-TV, LAG-EM: [Öppna klassen: Sverige–England] [Damklassen: Sverige–Tjeckien] [Alla matcher] [Visas också på schack.se/fedamaster]
LOTTNING & RESULTAT: [Öppna klassen] [Damklassen]

När tredje ronden i lag-EM spelas under lördagen skrivs ett stycke schackhistoria. Pia Cramling, Siv Bengtsson och Borislava Borisova var alla med i schack-OS 1978. I dag, 41 år senare, spelar de tillsammans igen i ett lagmästerskap.

Ingen av tjeckiska motståndarna i dagens match var ens född då. Pia Cramling har i en tidigare intervju berättat om upplevelserna i Buenos Aires 1978. Ett Argentina som då var en militärdiktatur. Här är intervjun – en lång lördagsläsning utlovas:

Buenos Aires 1978.
Militärjuntan har makten i Argentina som förvandlats till en terrorregim där tusentals fängslas och aldrig återvänder.
Mödrarna till försvunna samlas varje torsdag för att protestera på Plaza de Mayo.
Några kilometer därifrån, på River Plates stadion som nyss varit scen för VM-finalen i fotboll, sitter Pia Cramling framför schackbrädet.
Hon är 15 år, och på väg mot sitt internationella genombrott i hennes debut i schack-OS.
Mitt under det ”smutsiga kriget” i Argentina visar hon upp det vackra spelet för hela världen. Det har hon fortsatt med – i över fyra decennier.

Schackolympiaden 1978 är en fascinerande del i Pia Cramlings karriär. Då var det inte alls självklart att som svensk resa till Argentina. Och allra helst i en så ung ålder som 15 år. Sommaren samma år hade Georg ”Åby” Ericsons svenska lag i fotbolls-VM fått svara på mycket kritik om att VM-deltagandet skulle stödja militärregimen i Argentina.

Det fanns risker också. Anfallsstjärnan Ralf Edström avslöjade i en radiodokumentär långt senare att han blev bortförd och förhörd av beväpnade män mitt under fotbolls-VM.

Men då, hösten 1978, var inte den historien känd. Det massmedier rapporterade om var försvinnandet av unga svenskan Dagmar Hagelin.

– Det är ju klart. Man tänkte på Dagmar innan resan till Argentina, minns Pia Cramling.

Väl på plats i Buenos Aires blev det kalabalik bland de OS-deltagare som hade bestämt sig för att en torsdag åka till Plaza de Mayo och se mödrarna protestera. Plötsligt stormades platsen av beväpnad polis. Stormästaren Harry Schüssler har berättat hur han lyckades rädda engelske spelaren Jonathan Mestel i paniken som utbröt genom att dra ut honom från en av piketbussarna.

– Ja, jag har hört om det där. Men jag var inte på plats då, jag spelade ett OS-parti samtidigt. Men givetvis blev man påmind om situationen under turneringen. Jag tyckte mig höra skottlossningar i staden.
Förbundskaptenen Bengt Hammar hade tagit ut den ytterst talangfulla men internationellt oprövade Pia Cramling i OS-laget. Hennes föräldrar Inge och Anna-Liisa stöttade henne inför avresan.

Trots sin unga ålder och riskerna i landet skulle hon åka till Argentina och ta chansen att uppleva ett schack-OS.

– Och så hade jag Siv med i laget. Hon var den som sporrade mig mest. På den tiden var hon bättre än jag, och var min bästa vän och främsta utmaning.

Siv Bengtsson och Pia Cramling har följts åt i alla år. Och nu spelar de tillsammans igen här under lag-EM i Batumi.

Unga Pia Cramling hade inte ens ett ELO-tal när OS-turneringen startade den 25 oktober 1978 på River Plates stadion i Buenos Aires. Pia Cramling var reserv och poängen började ticka in när hon hoppade in på tredjebordet.

Det svenska laget med Pia Cramling, Siv Bengtsson, Borislava Borisova och Jolanta Dahlin blev fyra i sin kvalgrupp och tog sig till B-final där det blev seger och en imponerande nionde plats totalt. Efter sig hade Sverige respekterade nationer som Frankrike, USA, Nederländerna och Indien. Så starkt var svenskt damschack för 40 år sedan.

Pia Cramling tog elva poäng och belönades med individuellt silver bland reserver. Det var hennes första av totalt åtta (!) individuella medaljer i schack-OS. Två individuella guld har det blivit.